Zeldzame vlindersoorten gespot

De Vlaamse Waterweg nv (bekend als het vroegere NV De Scheepvaart) is volop gestart met de winterbedverlagingswerken langs de Maas, onder andere in Meeswijk. Het ideale moment kwam er na de afbraak van taverne Molenveld en het einde van het broedseizoen in het natuurgebied van Limburgs Landschap vzw. Het is de bedoeling om het winterbed van de Maas te verlagen en de rivier volop ruimte te geven.

Door de werkzaamheden ontstaan er terug dynamische grindmilieus. Die zijn op hun beurt interessant voor heel wat zeldzame soorten. Dit nieuws werd bevestigd door de Werkgroep Bladmineerders die werkt ‘onder de vleugels’ van de Vlaamse vereniging voor entomologie. Deze vereniging houdt zich bezig met de studie van insecten.

De werkgroep Bladmineerders vond tijdens één excursie maar liefst 300 verschillende soorten en daar zaten enkele erg unieke soorten bij. Maar liefst twee nieuwe soorten voor Limburg: Dichrorampha alpinana (brede geelvlekwortelmot) en de Acompsia cinerella (fluweelpalpmot). Er werd ook nog 1 nieuwe soort voor Vlaanderen Scrobipalpa proclivella (grijs zandvleugeltje) ontdekt en zelfs één nieuwe soort voor België Aethes bilbaensis (kranskarwijsmalsnuitje).
“Deze soort werd zelfs nooit eerder in de Benelux, Duitsland, Verenigd Konikrijk of Polen waargenomen. Het is de meeste Noordelijke waarneming in Europa van deze soort tot nu toe! Dit benadrukt toch de grote natuurwaarde van de natuurgebieden langs de Maas”, aldus Ward Walraven, regiobeheerder van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw.

Door de werken wordt er heel veel grond getransporteerd naar Boyen met zware grondkippers. Hiervoor werd er een ‘transportweg’ aangelegd. Deze weg doorkruist eveneens het biotoop van de zeldzame soorten, maar het stuk waar de insecten zich voortplanten hebben we kunnen beschermen. De weg loopt verder door het natuurgebied over de zomerdijk richting Boyen. Om de wandelaars en zware grondkippers van elkaar te scheiden, werd er een tijdelijk afrastering geplaatst. Tegen het einde van het jaar zijn de werken klaar en kan de rust weer terugkeren in het gebied.

Het grind van Molenveld en Meeswijk dat in de verlagingen van het winterbed vrijkomt, wordt herbruikt binnen deze zone voor de heraanvulling van het weggespoelde grind van de Groeskens (2011), om zo zeldzame hoge grindmilieu’s te ontwikkelen.

Foto: Limburgs Landschap vzw

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *