Huis van het Kind in Hamont-Achel opent de deuren

Het Huis van het Kind Hamont-Achel opent vandaag officieel de deuren. De verschillende betrokkenen van het project keken er reikhalzend naar uit; het resultaat van jaren aan intensief brainstormen, overleggen, ontwerpen, terugkoppelen en uiteindelijk bouwen en inrichten kan eindelijk getoond worden. Een gloednieuw gebouw in een groene omgeving, gemaakt voor en door Hamont-Achelaren van alle leeftijden.

Burgemeester Theo Schuurmans: “Wat startte als een idee om de buitenschoolse kinderopvang IBO De Pagadder Hamont een ruim, modern en kindvriendelijk onderkomen te bezorgen evolueerde tot de uitbouw van een gezinsvriendelijk Hamont-Achels Huis van het Kind. Een gebouw met veel meer dan buitenschoolse kinderopvang; een gebouw dat kansen geeft aan kinderen, jongeren, gezinnen en zo een eigen rol zal krijgen als opvoedingsondersteuner.”

“Werk en gezin combineren, dat is vaak verre van eenvoudig”, zegt schepen van jeugd en gezin Ilse Jaspers. “De lat ligt hoog, zowel thuis als op de werkvloer. Via het Huis van het Kind willen we ondersteuning bieden waar nodig en een echt netwerk van organisaties opzetten, waar alle Hamont-Achelaren terecht kunnen met alle mogelijke opvoedingsvragen. We bundelden daarom de krachten van iedereen die lokaal werkt rond gezinnen, kinderen en jongeren en bouwen zo samen aan de toekomst van onze huidige jeugd én van komende generaties.”

De ligging van het Huis van Kind is erg strategisch gekozen, het gebouw werd immers opgezet aan de ingang van het Stadspark. Zo vormt het een poort naar een plaats waar natuur, spel en ontmoeting met elkaar verweven zijn, maar waar ook ruimte is voor zij die even tot rust willen komen. Deze volledige omgeving krijgt een opwaardering; de grenzen van het Stadspark worden letterlijk en figuurlijk verlegd. De oppervlakte van het Stadspark werd reeds uitgebreid om meer plaats te creëren voor verschillende ontspanningsmogelijkheden. De komende maanden worden echter ook nog andere omgevingswerken uitgevoerd, zodat bezoekers van het Stadspark binnenkort kunnen genieten van een groter en groener domein.
Om de inrichting van Huis van het Kind en het Stadspark helemaal af te stemmen op de noden van toekomstige gebruikers, koos het stadsbestuur ervoor om Hamont-Achelaren zelf mee te laten denken. “Om dit project te realiseren hebben we een uniek participatietraject opgezet, waarbij alle inwoners meermaals de mogelijkheid kregen om hun ideeën en wensen met ons te delen. Ook onze professionele partners werden steeds weer in het project betrokken”, zegt schepen Jaspers.

Het resultaat is een Huis van het Kind waar inwoners terecht kunnen voor buitenschoolse kinderopvang, opvoedings- en gezinsondersteuning en allerlei diensten en activiteiten die te maken hebben met de zorg en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Zo worden de Opvoedingswinkel Noord-Limburg en het consultatiebureau van Kind & Gezin in het nieuwe gebouw ondergebracht, maar krijgt ook IBO De Pagadder hier een plaats. Meer nog; de capaciteit van de buitenschoolse kinderopvang wordt verhoogd om nog meer mensen van dienst te kunnen zijn. Daarnaast worden ook heel wat nieuwe initiatieven in het Huis van het Kind gestimuleerd. De Huiswerkkamer, Speelkamer en Dutjeskamer zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Voor naschoolse activiteiten, zoals “I ? bewegen’, wordt er eveneens ruimte voorzien.

Hannie en Natasja, Toekomst Ambassadeurs van het eerste uur, kijken alvast terug op een geslaagde samenwerking: “We zijn echt fier op wat we hier allemaal samen bereikt hebben. Een Huis van het Kind waar ouders en kinderen echt de hoofdrol spelen, nu en in de toekomst. Een plaats waar samengewerkt wordt, waar iedereen elkaar in een open sfeer kan ontmoeten en waar rondom ook plaats is om te spelen, te sporten, te wandelen, .. of gewoonweg even te rusten. Een ruimte waar je je thuis voelt, ongeacht leeftijd, achtergrond of eventuele beperkingen. Waar spel en samenzijn vooropstaan en al onze inwoners terecht kunnen met hun vragen over opgroeien of opvoeding van kinderen.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *