Laatste Gluren Bij de Buren van dit seizoen in Elen

Dinsdag 22 augustus doet de Cultuurhistorische Zomer het Maasdorp Elen aan, ten zuiden van Maaseik. Elen is een typisch Maasdorp met zijn driehoekig dorpsplein. Het dorp wordt voor het eerst vermeld in het jaar 1150 als Hellim.

De vondst van prehistorische gebruiksvoorwerpen uit de steen- en bronstijd wijst erop dat deze plaats al zeer vroeg werd bewoond. In 1741 werd Elen door de prins-bisschop geschonken aan baron Thomas van der Marck, eigenaar van Kasteel Sipernau. De gehuchten Daniëlsweert en Visserweert aan de andere zijde van de Maas behoorden vanaf de Franse tijd van 1803 tot 1821 aan Elen, maar kwamen in 1839 na de Belgische onafhankelijkheid bij Roosteren.

Na afloop van de avondwandeling kan men ‘wauwelen’ in de etablissementen van Elen. Naast de kerk ligt de zeer oude herberg In De Goude Ster. Vroeger herberg annex smederij.
Het was de Weerter hoefsmid, Joannes Cornelis Saelmans die hier in 1880 huwde met de herbergierster. Zijn achterkleindochter Gerda Saelmans staat thans achter de toog van dit café, welk al in de 18de eeuw werd genoemd.

De avondwandeling start om 19.00 uur in de Sint-Pieters Kerkstraat in Elen-Dilsen en de deelname is gratis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.