Welkom in het nieuwe ziekenhuis! (video en foto's)

Donderdag 14 september wordt het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik officieel geopend door Vlaams Minister Jo Vandeurzen. Het nieuwe ziekenhuis, dat 110 miljoen euro heeft gekost, is ingericht met de modernste apparatuur. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan allerlei zaken. Zo zijn woensdag 13 september de stoplichten aan de Diestersteenweg ook aangesloten en wordt er binnen nog van alles getest.

De nieuwbouw oogt bijzonder eigentijds en is tegelijkertijd zeer functioneel. “We willen het ziekenhuis profileren als een healing environment, wat impliceert dat het rust biedt aan patiënten, personeel en bezoekers,” zo vertelt algemeen directeur Hans Ramaekers.

De beslissing om de ziekenhuiscampussen van Bree en Maaseik te laten samensmelten tot één nieuwe, moderne campus dateert al van het begin van deze eeuw en was eigenlijk al een ambitie die was uitgesproken in 1992 bij de fusie van de ziekenhuizen van Bree en Maaseik. De gedemodeerde campussen van Bree en Maaseik uit de jaren ’50 van vorige eeuw doorstonden niet langer de tand des tijds waardoor de bouw van een nieuw gebouw zich opdrong.

Als locatie voor de inplanting viel de keuze in 2011 op een 12 hectare groot perceel aan de Diestersteenweg in Maaseik. In 2007 gingen de architecten en ingenieurs van het Nederlandse bureau djGA, gespecialiseerd in ziekenhuisprojecten, reeds aan de slag met het ontwerpen van het ziekenhuis. Een ‘leesbare’ configuratie met een logische indeling, een overvloed aan natuurlijke lichtinval en contact met de groene omgeving waren hierbij cruciaal.

Op vrijdag 19 december 2014 werd de eerste steen gelegd en nu, 33 maanden later, is het ziekenhuis klaar om de eerste patiënten op te vangen.

De nieuwe campus is volledig geïntegreerd in het omliggende groene landschap en is daarbij het eerste laagbouwziekenhuis in Vlaanderen. “We werken met 5 bouwdelen die los van elkaar staan en die elk een specifieke functie hebben. De structuur van de gebouwen is afgestemd op hun functie, waardoor we heel flexibel aanpassingen kunnen doorvoeren”, licht directeur Hans Ramaekers toe. “De afzonderlijke bouwdelen zijn door gangen en luchtbruggen onderling met elkaar verbonden. Er is nagedacht over een zo efficiënt mogelijke indeling met korte looplijnen en een logische verdeling.”

De opening van het nieuwe ziekenhuis van ZMK valt quasi samen met de intentie van drie Limburgse ziekenhuizen om nauwer te gaan samenwerken. ZMK, het ZOL in Genk en Lanaken en het Mariaziekenhuis in Overpelt willen door het verder afstemmen van hun medisch aanbod en de onderliggende logistieke en administratieve processen een garantie bieden op een nog efficiëntere, meer kwaliteitsvolle en volledige patiëntenzorg in hun regio.

De effectieve verhuis van de campussen van Bree en Maaseik naar de nieuwbouw staat gepland in de week van maandag 25 tot vrijdag 29 september. “Op donderdag 28 september gaan we de patiënten van Bree overbrengen naar het nieuwe ziekenhuis” verduidelijkt directeur Ramaekers. “De patiënten van Maaseik zijn op vrijdag aan de beurt. We proberen de patiëntenverhuis in enkele uren te doen. Hiervoor gaan we speciaal ingerichte voertuigen gebruiken, die 2 tot 4 patiënten per keer met bed en eventuele nodige toebehoren kunnen verplaatsen.”

Raadplegingen en operaties zullen vanaf 2 oktober doorgaan in het nieuwe ziekenhuis.

Op zaterdag 16 en zondag 17 september tussen 13.00 en 16.00 uur stelt het nieuwe ziekenhuis zich open voor het grote publiek. Er is een duidelijke route uitgestippeld, zodat bezoekers een goede indruk krijgen van het ziekenhuis. Medewerkers van ZMK zorgen voor een woordje uitleg en wijzen de weg. Het parcours afwandelen neemt ongeveer een uur tot anderhalf in beslag.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *