Grootste batterijenproject zorgt voor duurzame doorbraak in stabilisering van elektriciteitsnetwerk

140 grote batterijen, goed voor 18 megawatt, kunnen vanaf het voorjaar 2018 ingeschakeld worden in de primaire reserve van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. Deze Europese primeur maakt gebruik van de software oplossing van energietechnologiebedrijf REstore. Dit betreft het eerste batterijenplatform van deze schaal dat kan ingeschakeld worden in de primaire reserves van het elektriciteitsnetwerk. Op deze manier wordt er een duurzaam alternatief geboden voor het inschakelen van gascentrales voor de balancering van het net. Het project wordt gerealiseerd op de Terhills site in Dilsen Stokkem en bedraagt 11 miljoen euro.

Het energietechnologiebedrijf REstore beschikt over een innovatief software-platform, waarmee batterijen ingeschakeld kunnen worden in de primaire reserve van Elia. Het elektriciteitsnet, dat opereert op 50 Hertz, is momenteel afhankelijk van gascentrales om op korte termijn bij te sturen bij afwijkingen. De 140 batterijen die aangesloten worden op het elektriciteitsnet zorgen, via een aansturing door de software van REstore, voor een duurzaam alternatief.

“Ons softwareplatform, poolt deze hoogtechnologische batterijen intelligent samen met industriële machines en zorgt er zo voor dat men op een financieel aantrekkelijke én milieuvriendelijke manier het elektriciteitsnet kan balanceren. Dit is het eerste project ter wereld rond balancing in de primaire reserve door middel van batterijen in combinatie met industriële machines,” zegt Jan-Willem Rombouts van REstore.

Het batterijproject wordt gerealiseerd op de bedrijvenzone van de Terhills site en vraagt een oppervlakte van 1500 vierkante meter. De 140 batterijen zijn goed voor 18 megawatt. Het project wordt gefinancierd door NV Terhills, een dochter vennootschap van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, en bedraagt in totaal 11 miljoen euro.

“‘Dit batterijproject kadert perfect in het klimaatinvesteringsplan van LRM waarbij we Vlaanderen willen helpen met het bereiken van haar klimaatdoelstellingen. Dit is een uniek project waarbij we dankzij de Terhills-site kunnen bijdragen tot het oplossen van het balanceren van het elektriciteitsnet op een milieuvriendelijke manier”, zegt Stijn Bijnens, CEO LRM.

Het project schiet nu uit de startblokken en moet in het voorjaar van 2018 actief zijn.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *