Twee zouaven uit Stramproy krijgen monument in de kerk

Stramproy KerkpleinDoor de werkgroep KUCH (kunst en cultuurhistorie) van de Dorpsraad Stramproy is een onderzoek ingesteld naar de periode waarin de zouaven actief waren voor het Roomse Rijk. Zouaven waren een soort katholieke vrijwilligers, die voor het leger van de Paus ingezet werden.

Rond 1861 probeerde de koning van Italië, Victor Emanuel II samen met zijn bondgenoot Giuseppe Garibaldi om een verenigd Italië te maken. De situatie was erg onoverzichtelijk door diverse kleine staatjes, vorstendommen en autonomen gebieden. Met name het Vaticaan was een van de heersers over een relatief groot gebied in Italië. En die wilden niet zonder slag of stoot hun terrein afgeven. Dus werden er vrijwilligers geworven van binnen de katholieke kerk, die allemaal jong en ongehuwd moesten zijn. Ook de toenmalige priester van Stramproy, pastoor Boonen, hield een pleidooi voor deze missie. En dat leverde twee vrijwilligers op: Herman Metten (Pieëte) en Theo Gielissen (Potte Geele). Zij vormden met nog 3181 Nederlanders een groot deel van het leger van ruim 11.000 soldaten. Dit leger was slecht getraind, en moest dan ook snel het onderspit delven tegen de goed getrainde manschappen van de Italiaanse koning. De paus moest inbinden, en kreeg een veel kleiner staatje toebedeeld: het huidige Vaticaanstad in Rome.

De Roojer mannen kwamen heelhuids terug naar Nederland, en trouwden hier. Ze gingen echter in resp. Luik en Hillegom wonen met hun gezinnen.

Om dit bijzondere voorval in de geschiedenis te herdenken hebben de Dorpsraad, de Stichting Heijerkapel en de Heemkunde-vereniging hun bevindingen op schrift gesteld, en een metalen herdenkingsmonument laten maken. Door Els Maes bedacht, en door Guus Maes gecreëerd.

Op zondag 5 november volgt de onthulling van dit kunstwerkje, en de presentatie van het boek, door schrijver Leo Janissen. Plaats van handeling is de parochiekerk, direct na afloop van de Hoogmis van 9.30 uur.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *