Treinspoorpark Hamont gaat terug in de tijd

In de tijd dat gesproken wordt over elektrificatie van het spoor Mol-Hamont en het doortrekken van de spoorlijn van Hamont naar Weert, is er in de buurt van het station van Hamont een monument dat in 2008 werd opgezet, dat het verhaal vertelt van het industrieel-archeologisch erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw, het Treinspoorpark.

Hamont was vanaf 1879 een belangrijk grensstation op de lijn Antwerpen-Mönchengladbach, de internationaal bekende IJzeren Rijn.

Op de site van het Treinspoorpark is een overblijfsel van de oude remise oftewel de locomotiefloods, te zien, een authentiek erfstuk uit het verleden van Hamont. Ook reststukken van het fundament van de watertoren, die gebruikt werd voor het spoor, zijn er te zien.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de spoorlijn in Hamont van belang vanwege de aanvoer voor de Duitse troepen in België (IJzervlakte) en Frankrijk (de Somme). In 1918 bij de terugtrekking van het Duitse leger vond op de plek van het Treinspoorpark een grote ontploffing plaats.

Na 1970 werden in versneld tempo alle gebouwen van het grensstation systematisch afgebroken, zodat de herinnering aan dit verleden steeds vager werd. Enkele indrukwekkende bouwwerken bleven bewaard en worden op het Treinspoorpark als relicten voorgoed bewaard.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *