Vrachtverkeer tussen Bree en Kinrooi krijgt kilometerheffing op N73

Kinrooi rotonde

De N73, de weg die van Kinrooi naar Bree gaat, zal voor vrachtwagens aangerekend worden voor kilometerheffing, tot aan Heppen. Dit besluit is genomen door Vlaams minister van mobiliteit, Ben Weyts die in totaal zes wegen zal gaan belasten voor het vrachtverkeer.

Op diverse trajecten in Vlaanderen was reeds kilometerheffing van kracht sinds april vorig jaar. Vrachtwagens van meer dan 3,5 ton moeten sindsdien tol betalen voor het gebruik van de belangrijkste wegen. Daar zullen binnenkort een zestal gewestwegen bij komen, waaronder de N73, omdat er op die plaatsen teveel sluipverkeer is.

Een jaar na de invoering van de kilometerheffing heeft het Departement Mobiliteit en Openbare Werken een evaluatie gemaakt en daaruit blijkt alvast dat vrachtwagens niet massaal overschakelen naar trajecten die niet betalend zijn. Die conclusie is gebaseerd op metingen op 450 telpunten in heel Vlaanderen.

De geplande uitbreiding van de kilometerheffing voor vrachtwagens naar een aantal gewestwegen, stemt niet overeen met afspraken die de Vlaamse regering eerder maakte met de transportsector, reageert Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV).

TLV wijst erop dat eventuele uitbreidingen eerst besproken zouden worden met de sector. “Vandaag lijkt de beslissing al gevallen te zijn en worden de transporteurs geconfronteerd met 150 kilometer bijkomende tolwegen”, zegt TLV.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.