Oudsbergenaren kozen 40 nieuwe straatnamen

De gemeentelijke adviesraden hebben positief advies gegeven over 40 nieuwe straatnamen in Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek. Die namen werden door de inwoners zelf gekozen. Vanaf 2019 gaan de nieuwe namen in.

Om verwarring te vermijden, beslisten de gemeentebesturen om de straat waarin het minste gezinnen wonen van naam te laten veranderen. De bewoners van die straten mochten hun nieuwe naam zelf kiezen. “We hebben zes infosessies georganiseerd op zondagvoormiddag”, zegt Benny Spreeuwers, burgemeester van Opglabbeek. “Daar kregen de betrokkenen informatie over de wijzigingen en mochten ze zelf stemmen over hun nieuwe straatnaam.” Voor iedere straat werden door een werkgroep twee voorstellen geformuleerd. De bewoners konden ook zelf voorstellen indienen. “In sommige straten was het erg spannend en was de laatste stem doorslaggevend, in andere straten werd unaniem beslist”, aldus burgemeester Spreeuwers.

In slechts twee straten was niet meteen een winnaar gekend. “De stemming in de Hoekstraat in Meeuwen-Gruitrode draaide uit op een ex-aequo. Daar koos de cultuurraad uiteindelijk voor Beunisstraat”, zegt burgemeester Ceyssens. De bewoners van de Hoevestraat in Meeuwen wilden graag dat de Weidestraat werd doorgetrokken, maar dat bleek praktisch geen goed idee. Daar werd met de Kriekenbergstraat voor de nummer twee gekozen. In alle andere straten kon de eerste keuze van de inwoners gevolgd worden.

De gekozen straatnamen worden in december voorgesteld aan de gemeenteraden. Daarna volgt er een openbaar onderzoek. Als dat positief verloopt, volgt in februari 2018 de definitieve goedkeuring. In totaal krijgt een 1000-tal inwoners een nieuwe straatnaam.

De nieuwe straatnamen in Meeuwen-Gruitrode zijn: Boskantstraat (ipv Bosstraat), Valkstraat (ipv Dwarsstraat), Reigerstraat (Fazantstraat), Harmoniestraat (Groenstraat), Stienersweg (Heerstraat), Heideveldstraat (Heidestraat), Beunisstraat (Hoekstraat), Kriekenbergstraat (Hoevestraat), Vlinderstraat (Kievitsstraat), Kleinstraat (Kortestraat), Poortstraat (Kruisstraat), Vogelzangstraat (Leeuwerikstraat), Wulpstraat ( Lijsterstraat), Dorpermolenstraat (Molenstraat), Klaprozenstraat (Rozenstraat), Oudsbergerweg (Weg naar As), Kasteelstraat (Weg naar Opoeteren), Weg naar Opglabbeek (Weg naar Zwartberg) en Cannersstraat (Zijstraat).

Een complete lijst zie je hier.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *