Nieuw landbouwgewas Tasty Yacon krijgt identiteit vanuit Kinrooi (video)

Na een eerste testjaar in 2016, is men vandaag de dag in de gemeente Kinrooi helemaal klaar om de Yacon naar de consument te brengen. Het nieuwe knolgewas, oorspronkelijk afkomstig uit het Andesgebergte, heeft een identiteit gekregen en ligt vanaf heden ook bij enkele Carrefour-supermarkten in de rekken. Het startsein voor de vermarkting van de ‘Tasty Yacon’ werd dinsdag 14 november gegeven.

De Kinrooise Yacon is familie van de aardpeer, schorseneer en de zonnebloem en wordt momenteel geteeld zonder tussenkomst van gewasbeschermingsmiddelen. Goed om te weten is bovendien dat verse knollen een bron zijn van inuline, een complex vruchtensuiker, dat pas in de dikke darm wordt afgebroken. Hierdoor wordt slechts een beperkte hoeveelheid van de vruchtsuiker opgenomen door het lichaam.

Yacon is een heel nieuw en dus ook onbekend landbouwgewas. De consument hiermee vertrouwd maken kan alleen wanneer er ook een identiteit wordt toegekend aan het product. Dit project kon rekenen op 26.000 euro ondersteuning vanuit PlattelandPlus, een plattelandsprogramma van de provincie Limburg en de Vlaamse Overheid. Samen met de gemeente Kinrooi en Agropolis werd in totaal 40.000 euro geïnvesteerd om de Kinrooise Yacon in de markt te zetten.

Inge Moors, gedeputeerde van landbouw en platteland, is alvast tevreden met dit initiatief: Via dit project kunnen we de Yacon bekend maken bij de Limburgse consument als nieuw lokaal geteeld landbouwproduct. In samenwerking met lokale landbouwers en een aantal ambassadeurs kan de Yacon naar de Limburgse keuken gebracht worden.”

Het project leidde ertoe dat de Kinrooise Yacon werd omgedoopt tot ‘Tasty Yacon’. Deze naam dekt in een keer de hele lading, namelijk een smakelijk, fris knolgewas met een lekkere ‘bite’. Daarnaast werd ook een logo ontworpen en werden recepten in de vorm van bereidingsvideo’s en receptkaarten uitgewerkt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.