Personentrein Hamont-Weert krijgt steeds vastere vormen

Station HamontEr rijdt nog geen personentrein tussen Weert en Hamont. De plannen voor reactivering van de spoorlijn van Weert naar Antwerpen nemen steeds vastere vormen aan. Zo lijkt het althans. Europa heeft voor het project subsidie toegezegd, Vlaanderen steunt de plannen en nu maakt ook het nieuwe Kabinet Rutte III in Nederland enige ernst van deze internationale spoorwegverbinding. Toch zal het nog geruime tijd duren vooraleer de spoorverbinding tussen Weert en Hamont weer in het spoorboekjes is opgenomen. Voorlopig rijdt er nog geen trein van Weert naar Antwerpen.

Uit een inventarisatie blijkt dat er nog heel wat geregeld moet worden en er veel werk aan de winkel is.
· In België is nog elektrificatie nodig van het traject Mol – Hamont – tot aan de Nederlandse grens. De Europese Unie heeft hiervoor in juni 2017 een bijdrage beschikbaar gesteld.
· In Nederland is elektrificatie noodzakelijk tussen Weert en Hamont op de Belgisch–Nederlandse grens. De nieuwe regering in Nederland ziet inmiddels de wenselijkheid van dit project in.
· Het beveiligingssysteem op het traject moet worden aangepast.
· Station Weert moet meer capaciteit krijgen om treinen te kunnen ontvangen.

Pas nadat al die projecten gerealiseerd zijn, kan de eerste personentrein veilig over het spoor van Hamont naar Weert v.v. rijden. Houdt Nederland vast aan een dubbelspoor tussen Weert en Hamont dan gaat het allemaal nog véél langer duren. Want dan is mogelijk een MER-procedure nodig omdat de lijn de Weerter- en Budelerbergen doorsnijdt. Een Natura 2000 gebied. Ellenlange procedures zijn vaak het gevolg. En dan speelt op de achtergrond óók nog de al lang slepende discussie over de IJzeren Rijn, de heropening van de spoorlijn richting Duitsland óók voor goederenvervoer. Vooral die wens zou nog wel eens heel veel zand uit de Weerter- en Budelerbergen tussen de tandwielen kunnen strooien.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Eén reactie op “Personentrein Hamont-Weert krijgt steeds vastere vormen”

  1. Volgens ons zijn wij reeds lang dood en begraven, voordat alles gereed is.
    Ambtelijke molens malen langzaam, is een oud gezegde.
    Mari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *