65 jaar vriendschap tussen Duits en Belgisch Bocholt

Sinds 1952 bestaan er vriendschapsbanden tussen Belgisch en Duits Bocholt. Toen maakte het Kolpingkoor uit Duits Bocholt een uitstap naar Parijs. Onderweg in Roermond zagen ze een wegwijzer met ‘Bocholt’ en ze beslisten om snel een kleine omweg te maken naar die onbekende, gelijknamige Belgische gemeente. 65 jaar later bestaan de vriendschapsbanden nog steeds.

In 1952 reed een bus van het Kolpingkoor uit Duits Bocholt naar Noord-Frankrijk. In de buurt van Maaseik zagen ze een wegwijzer naar ‘Bocholt’. Ze waren verrast en besloten om dat ‘andere Bocholt’ een keer te bezoeken. Hier werden ze hartelijk ontvangen en er werden al direct afspraken gemaakt voor een tegenbezoek. Zo werd – kort na de Tweede Wereldoorlog – de basis gelegd voor een vriendschap tussen twee gelijknamige gemeenschappen. Op 16 juni 1980 ondertekenden Burgemeesters Berghs en Hogartz de officiële jumelage-oorkonde.

Schepen van jumelage Jan Schrijvers: “Dit jaar vieren Duits en Belgisch Bocholt 65 jaar vriendschap. In die 65 jaar bouwden zowel de besturen van de twee Bocholten als diverse culturele- en sportverenigingen nauwe banden op. Op deze jarenlange Europese verbondenheid mogen we best trots zijn. In mei waren wij te gast in Nordrhein-Westfalen. In het weekend van 8 tot 10 december zullen tientallen bezoekers uit Duits Bocholt naar onze gemeente afzakken om dit briljanten jubileum samen met ons te vieren. Naast een officiële delegatie onder leiding van burgemeester Peter Nebelo ontvangen we een koor, een jeugdharmonie, kunstenaars en leden van de Duits Bocholter jumelage-raad.”

Burgemeester Stijn Van Baelen: “Op vrijdag 8 december openen we om 17 uur een unieke fototentoonstelling in het gemeentehuis. Jongeren uit zeven landen namen in 2015 deel aan een jongerenkamp in Duits Bocholt rond het thema fotografie o.l.v. de bekende Nederlandse fotograaf Jopp van Reecken. Als opdracht moesten ze na het kamp foto’s nemen van twaalf verschillende beroepen. Al deze foto’s werden verzameld in de unieke tentoonstelling ‘Teamwork’. Je kan de tentoonstelling nog bezoeken tot 5 januari 2018, tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.”

“Diezelfde vrijdag om 20 uur openen we in GC De Kroon de kunsttentoonstelling Bocholt Meets Bocholt”, vertelt schepen van cultuur Mia Croonen. “Vijf amateurkunstenaars uit Duits Bocholt en twee uit Belgisch Bocholt brengen kunstwerken uit diverse branches samen en nodigen u uit om een fascinerende ontdekkingstocht te maken langsheen deze ‘Bocholter’ kunst. De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot 20 december.”

“Op zaterdag 9 december treden in GC De Kroon twee jeugdige muziekformaties op: de Instrumentalkreis Lowick (een deelgemeente van Duits Bocholt) en Vibracoustic, het jeugdpercussie-ensemble van Koninklijke Harmonie St-Laurentius. Het jubileumconcert start om 20 uur en de toegang is gratis. Je kan best wel op voorhand je kaart reserveren via 089 20 19 60. Dit concert is het hoogtepunt van de jubileumviering en we hopen dan ook dat veel verenigingen die contacten met Duits Bocholt onderhouden aanwezig zullen zijn”, vertelt Koen Nijsen, die samen met zijn college
Petra Taubach uit Duits Bocholt de jumelage ter harte neemt.

Tenslotte komt het Projektchor Partnerschaften op zondag 10 december naar onze gemeente. Dit 50-koppige koor zal om 10 uur zingen tijdens de mis in de St-Laurentiuskerk. Samen met dit koor zakt ook de adviesraad jumelages (Ausschuss Städtepartnerschaften) o.l.v. plaatsvervangend burgemeester Hanni Kammler naar Belgisch Bocholt af. Na de mis bezoeken ze het brouwerijmuseum. “Bocholt en Bocholt: 65 jaar/Jahre vrienschap/Freundschaft! Laten we er samen een mooi feest van maken!” besluit schepen Jan Schrijvers.

Foto: Koen Nijsen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *