Bocholt bakt Luysenbrood

Bocholt – Samen met het GrensPark Kempen~Broek (Regionaal Landschap Kempen & Maasland), de Luysmolen, het Biotechnicum en Bakkerij Knapen startte de gemeente Bocholt in 2016 met het project ‘Van Akker tot Bakker’. Doel was om een ambachtelijk streekproduct te creëren met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Dit nieuwe streekproduct is het ‘Luysenbrood’ geworden.

Het Luysenbrood is een donker brood op basis van roggegraan. Deze rogge is in Bocholt gezaaid, geoogst en zal er binnenkort ook gemalen worden. Momenteel gebeurt het malen nog in de Commandeursmolen in Mechelen (Nederland). In de nabije toekomst zal dit gebeuren door de ‘Kauliller molenvrienden’.

De samenstelling van het brood is van de hand van bakker Jack Knapen en het verpakken van het meel gebeurt in Meeuwen door ‘Labor ter Engelen vzw’.

Op dinsdag 19 december werd het nieuwe brood officieel voorgesteld in het gemeentehuis van Bocholt. Op de foto herkennen we van links naar rechts: schepen van toerisme Mia Croonen, Luc Martens (Biotechnicum), Jack Knapen (bakker), Eva Neyens (Luysmolen), Davy Timmermans (Toerisme Bocholt), Jeff Gorssen (Biotechnicum) en Els Peusens van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (Kempen~Broek).

Het Luysenbrood is vanaf nu te koop bij bakkerij Knapen. In de Luysmolen zal het gebruikt worden bij gerechten en bij bakworkshops. Het meel zal in een later stadium, mét receptuur voor de thuisbakker, ook te koop worden aangeboden bij de Luysmolen.

In Bocholt Maggezien van november 2017 kon men via een prijsvraag een Luysenbrood met bijbehorende broodplank winnen. Men moest raden hoeveel kg roggegraan er dit jaar van een veld van 1 ha werd geoogst. Het antwoord was: 5.087 kg. Mevr. Liliane Hanssen, mevr. Plessers, mevr. Josée Knoops, mevr. Gielkens, mevr. Josette Meus waren er het kortst bij en mochten bij de officiële voorstelling van het brood op dinsdag 19 december 2017 hun prijs in ontvangst komen nemen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *