Hamont-Achel wil meer grensoverschrijdende samenwerking

“We startten met enthousiasme aan een mogelijke fusie met drie gemeenten, maar we mochten niet verder meedoen en zo zal het voor de toekomst de kunst zijn om onze bestuurskracht te versterken in samenwerkingsverbanden. Die situeren zich niet alleen in Vlaanderen maar voor Hamont-Achel ook over de grens.” Dat zei burgemeester Theo Schuurmans afgelopen week in zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie voor het personeel van gemeente, OCMW en AGB van Hamont-Achel.

De burgemeester gaf een terugblik op vorig jaar, met de indienstneming van het Huis van het Kind en de nieuwe gemeentewerf, de uitstraling via “Entente Florale Europe”, het project “Wat wordt Wal”, de toezegging van Nederland dat er een treinverbinding met Weert komt,… De gemeente investeerde 5,5 miljoen euro; over de hele legislatuur gaat het om 17,1 miljoen euro of gemiddeld 3,4 miljoen per jaar.

Belangrijk was volgens de burgemeester ook de goedkeuring door de gemeenteraad van een visietekst op de nieuwe organisatievorm van de stad en de integratie van Stad, AGB en OCMW. Die nieuwe structuur zal elk personeelslid kansen geven; het is een permanente verandering, maar die kan alleen als iedereen zich flexibel opstelt en gemaakte afspraken en bestaande procedures regelmatig tegen het licht worden gehouden.

Burgemeester Schuurmans somde ook een aantal investeringen voor dit jaar op:
– de werken aan het vrijliggend fietspad Bosstraat/Hamonterweg/ Thomas Watsonlaan, waarbij “het veel aandacht zal vragen om de onvermijdbare hinder tot een minimum te beperken”;
– de renovatie en uitbreiding van sporthal De Koekoek;
– de restauratie van de kapel en de renovatie van het hele Ursulinenklooster, waarvoor de restauratiepremie is toegezegd;
– de aanstelling van een ontwerper voor de fietsstraten in de Kloosterstraat, Wal en Burg;
– uitbreiding van het aanbod betaalbaar wonen door meer gemeentelijke kavels en verkoop van bouwgronden langs Berkenstraat, Emmelenhoek en Wal.

In totaal worden er in de meerjarenplanning tot 2020 investeringen voorzien voor een bedrag van ruim 25 miljoen euro, met een gemeentelijk aandeel dat 10,3 miljoen euro bedraagt, aldus burgemeester Schuurmans, die nog bekendmaakte dat de stad op 1 januari 14.417 inwoners telde, 7 meer dan een jaar eerder: er stierven meer inwoners dan er geboren werden.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *