Toch gevaarlijke stoffen over spoor door Budel en Weert

Spoor station trein

Op het spoortraject Hamont-Weert langs Budel gaan toch goederentreinen met gevaarlijke stoffen rijden. De Belgische vervoerder Lineas deed eerder bij de beheerder van het Nederlandse spoornet ProRail een aanvraag om goederentreinen over dit deel van de IJzeren Rijn te laten rijden.

Vervoerder Lineas stuurde eind november een brief naar de gemeenten Weert en Cranendonck dat er géén stoffen die onder de wet Basisnet vallen vervoerd zouden worden over het tracé. De wet Basisnet is sedert 1 april 2015 van kracht. Volgens deze wet is er een risicoplafond voor elk spoortraject. Het doel van de wet is om het risico voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen voor de omgeving zo laag mogelijk te houden. De wet Basisnet regelt wat de maximale risico’s mogen zijn van transport van gevaarlijke stoffen over het spoor.

Ondertussen hebben zich echter nieuwe klanten aangediend bij Lineas en deze gaan óók chemische stoffen vervoeren die wel onder de wet Basisnet vallen. Er gaan hierdoor niet meer treinen rijden, maar de treinen die er rijden worden wel langer en vervoeren óók potentieel gevaarlijke chemische stoffen.
Volgens vervoerder Lineas wil dat niet zeggen dat de veiligheid van omwonenden langs de spoorlijn in het geding is. Het vervoer is binnen wettelijke kaders toegestaan, maar heeft wel tot gevolg dat de veiligheidsregio’s hun calamiteitenplan moet aanpassen. ProRail benadrukt eveneens dat deze wijziging aan te vervoeren goederen niets aan de situatie verandert.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *