Weert scoort matig in onderzoek Nederlandse Fietsersbond

Weert hoort niet bij de 100 meest fietsvriendelijke gemeenten van Nederland. En dat terwijl het beleid van de gemeente Weert er juist op gericht is de stad tot een fietsvriendelijke stad te maken. Uit een onderzoek en enquête van de Nederlandse Fietsersbond blijkt dat er voor Weert nog veel werk aan de winkel is. Weert scoort bij de verkiezing van de Meest Fietsvriendelijke gemeente van Nederland een magere ‘net voldoende’. Houten (bij Utrecht) is landelijk de meest fietsvriendelijke stad met een score van 4,44 (op 5).
De eindscore van Weert komt uit op 3.40 waarmee de stad buiten de Top-100 valt. Om bij de 100 best presterende gemeenten te komen moest Weert minimaal een score van 3.59 halen. De gemeente Echt-Susteren haalde met een score van 3.8 de beste score in deze regio. Leudal komt op 3.7, Maasgouw 3.4 en Sittard-Geleen doet het met een cijfer van 3.3 zelfs nog iets slechter dan Weert.

Voor het onderzoek werden de fietsvoorzieningen in alle Nederlandse steden objectief beoordeeld. Daarnaast werd een enquête gehouden waarbij mensen hun subjectieve beleving van de fietsvoorzieningen in hun gemeente konden aangeven. Aan de enquête werkten 45.000 fietsers mee.

De gemeenten werden bij het objectieve onderzoek en in de enquête beoordeeld op aspecten als de geschiktheid van fietsvoorzieningen voor jongeren tot ouderen, beleving, onderhoud, infrastructuur, omrijdfactor, dichtheid van het fietspadennetwerk, rotondes en de aanwezigheid van onveiligere fietspaden direct naast 50 km/h wegen.

De hoogste score voor Weert was er voor de geschiktheid van de fietspaden zowel voor jongeren als ouderen: 8 tot 80. Daarbij haalde de stad een score van 4,1 (maximum 5). Ook bij de veiligheid voor fietsers op rotondes (score 4,0 van 5) en bij het onderhoud (3.9 van 5) scoort Weert goed tot tevredenstellend.

Lagere cijfers zijn de omrijdfactor (2.6), de dichtheid van het fietspadennetwerk in Weert (3.0) en voor de combinatie van fietspaden met verkeer op 50 km/h wegen waarvoor Weert met een slechte 1.2 werd beloond.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.