Koninklijke Harmonie Concordia Maaseik concerteert

Onlangs hield Koninklijke Harmonie Concordia Maaseik een concert. Het concert kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen, Academiekoor August De Boeck Asse, Koor Pojedu Melle, Filharmonisch Koor Antwerpen en de Koninklijke Harmonie Concordia Maaseik zelf.

Als postuum eerbetoon aan André Waignein (1942-2015) werd op zaterdag 27 januari 2018 zijn Magnificat, integraal, voor het eerst op Belgische bodem, uitgevoerd in de Christus Koningkerk in Gent. Daarna volgde een tweede uitvoering in de St.-Pauluskerk te Antwerpen op zondag 28 januari. Concreet werd het project ingevuld door afgevaardigden van de betrokken verenigingen. Met name: Erik Demarbaix, initiatiefnemer en dirigent Filharmonisch Koor Antwerpen, sopraan Anja Van Engeland, Arthur Vanderhoeft, dirigent harmonie Concordia, Johan Van der Beken, dirigent Academiekoor August De Boeck en Pojedu.

De generale repetitie met 140 gemengde koorzangers en 45 muzikanten had plaats op 21 januari in de Steengoed Arena te Maaseik. Twee autobussen met koorzangeressen en zangers werden ontvangen met een kop koffie/thee en/of iets fris. De repetitie gaf een eerste indruk van het grandioze Magnificat in zijn volledige bezetting. Na de repetitie keken we met vertrouwen uit naar de concerten in Gent en Antwerpen.

45 muzikanten werden bereid gevonden twee weekends te besteden aan dit project. Een 10-tal vrijwillige medewerkers werkte logistiek mee. Het concert bestond uit twee delen. Harmonie Concordia speelde het voorprogramma bestaande uit ‘Ode on Saint Cecilia’s Day’, een traditionele compositie, herschreven door zowel Henry Purcell, Jeremiah Clarke als Georg Friedrich Händel. Ook André Waignein selecteerde 3 delen uit dit werk die hij geschikt vond voor harmonieorkest. Als hommage aan André die op de feestdag van Sint-Cecilia, 22 november 2015, overleed, werd zijn bewerking uitgevoerd.

Een tweede werk ‘Deus ti salvet Maria’ is een traditioneel lied uit de 18e eeuw. De Nederlandse componist Hardy Mertens schreef een bewerking voor blaasensemble. Arthur Vanderhoeft soleerde op ‘corno da cacia’ de door hem bewerkte versie. Met het Magnificat sloot het programma naadloos aan op dit Marialied. De Franse stad Lille gaf André Waignein opdracht tot het schrijven van een Magnificat voor koor, sopraansolo en harmonieorkest. Het bestaat uit 8 delen. De tekst beschrijft het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth. Maria spreekt het Magnificat uit als beide zwangere vrouwen elkaar ontmoeten. Het gezongen verhaal werd prachtig uitgevoerd door de 3 koren, begeleid door het harmonieorkest. Vier van de acht delen werden ondersteund door de uitstekende sopraansolo. Terugblikkend op het weekend mag iedereen trots en dankbaar zijn te hebben kunnen meewerken aan dit muzikaal project.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *