Met de trein van Hamont naar Weert: Een technisch hoogstandje

Station Hamont

In het Nederlandse regeerakkoord van oktober 2017 is de reactivering van de spoorlijn Hamont-Weert opgenomen. In het akkoord staat: ‘In aansluiting op de Belgische investering op de lijn Antwerpen-Hamont wordt het aansluitende traject Hamont-Weert, met cofinanciering van regionale overheden, gereactiveerd voor personentreinen.’ Wat betekent dit nu? Wat is de huidige stand van zaken? En welke stappen zijn nodig om te zorgen dat er ook echt treinen op deze spoorlijn kunnen rijden? Hoe kunnen reizigers vanuit Zuid-Nederland straks ook via deze route naar Brussel of Antwerpen rijden?

Het gaat om 9 kilometer bestaand spoor tussen Weert en Hamont dat geëlektrificeerd moet worden. Hiervoor moet er over 9 kilometer bovenleidingdraden worden gespannen en zullen er circa 135 bovenleidingportalen moeten worden neergezet. Op het station van Weert zijn ook enkele aanpassingen nodig om de Belgische trein te kunnen laten stoppen.

Naast bovenleidingdraden en portalen, zullen de nationale spoorbeheerders ProRail en Infrabel, mogen nadenken over de stroomvoorziening op het traject. In Nederland rijden de treinen op 1500 volt gelijkstroom, terwijl in België de treinen op 3000 volt gelijkstroom rijden. Er zijn hiervoor verschillende oplossingen. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn 3000 volt gelijkstroom door trekken tot station Weert. Dan kan er een trein rijden die voor 1 type stroom geschikt is. Onderzoeken worden daar nu naar gedaan. De uiteindelijke keuze wordt aan de hand van diverse scenario’s gemaakt door de nationale spoorbeheerders in overleg met de betrokken ministeries, zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Uiteraard wordt naast techniek ook gekeken naar de meest rendabele oplossing.

Deze verbinding brengt de groeiende economische kernen van België en Zuid-Nederland dichterbij elkaar. Als de treinverbinding tussen Weert en Hamont weer in gebruik wordt genomen, worden in eerste instantie dagelijks enkele honderden reizigers op het traject verwacht. Dat kwam uit een recent onderzoek van de Provincie Limburg naar de behoefte aan deze treinverbinding.

Eurekarail onderzocht het gehele gebeuren en maakte een uitvoerige analyse.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *