Opening Van Horne Jaar in Weert

In Weert wordt op zaterdag 17 maart het Van Horne Jaar spectaculair geopend. Iedereen is hierbij van harte welkom. Deze zaterdag is ook de traditionele Fokpaardendag en Jaarmarkt in de binnenstad van Weert.

In 2018 viert Weert het Van Horne Jaar. Daarin staat Philips van Montmorency, Graaf van Horne, centraal. In de 16e eeuw speelde hij een belangrijke rol in Weert en de Nederlanden. Philips had zijn hoofdverblijf aan de Biest in Weert. Een man met aanzien, vriend en bondgenoot van Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands.

Op 5 juni 2018 is het 450 jaar geleden dat de graaf in Brussel werd onthoofd, samen met Graaf Lamoraal van Egmond. Voor Weert is die historische gebeurtenis aanleiding om het jaar 2018 uit te roepen tot het ‘Van Horne Jaar’. Kijk voor meer informatie online.

Op 17 maart vertrekt om 10.00 uur een grote stoet vanaf het stadhuis aan de Wilhelminasingel. Onder escorte van het Gilde van Wieërter Stadsschötte Sinte Catharina 1480 rijdt Graaf Philips van Horne te paard, te midden van een bont middeleeuws gezelschap, over de singels naar de binnenstad.

Rond 10.30 uur is de officiële openingshandeling, het startsein voor het Van Horne Jaar. Dit vindt plaats op de Markt, op het bordes van Gemeentemuseum Jacob van Horne. Dit museum is vernoemd naar de overgrootvader van Philips. Philips zelf verricht de opening. Vervolgens luiden gelijktijdig alle kerkklokken in het Weerter land, zoals dat in de Middeleeuwen bij grote feesten gebruikelijk was.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *