Opfrisbeurt fontein en lier in Achel

De fontein en het bijhorende monument in Achel-centrum krijgen de komende weken een grondige opfrisbeurt. Zo zullen er betonherstellingen aan de vijverkuip gebeuren, maar wordt ook de lier stevig opgepoetst. Donderdag 2 maart zijn de werken gefaseerd van start gegaan.

Om de reparaties aan de kuip te kunnen uitvoeren, dient deze eerst leeggepompt te worden. “De vissen die in de vijver zitten, worden afgevangen en overgebracht naar waterplassen in de buurt”, vertelt schepen van openbare werken en monumenten Guy Joosten. De stad spoort daarbij iedereen aan om in de toekomst geen vissen meer aan de fontein uit te zetten. “De diepte, alsook de filter- en pompinstallaties, zijn niet aangepast op de huisvesting van dieren en planten”, klinkt het.

Ook de lier in de vijver wordt stevig opgeknapt. Het monument, dat in 1976 werd gebouwd naar aanleiding van de fusie tussen Hamont en Achel, wordt onder handen genomen door Boud Ceyssens. Als zoon van kunstenaar Willy Ceyssens, die de lier indertijd ontwierp en bouwde, is hij de geknipte persoon om het metaal terug in zijn oorspronkelijke staat herstellen. “De lier heeft een grote historische betekenis voor onze stad. Het verwijst immers naar de eigenheid van Achel, die ook na fusie behouden bleef. Wanneer de werken klaar zijn, zullen we het monument dan ook op gepaste wijze heropenen”, besluit schepen Joosten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.