Taurossen niet welkom in Weert

Op vrijdag 23 maart heeft provinciale staten Limburg gepraat over het Kempen~Broek in Weert. Aanleiding was een vergadering van de commissie Ruimte, waarbij met name de tauros op de agenda stond.

Door vier partijen uit Weert is gebruik gemaakt van het recht op inspraak, de dorpsraad Stramproy, de dorpsraad Altweerterheide, de ecologische Werkgroep Weert Zuid en een inwoner van het gebied. De commissie kreeg daarmee uit meerdere hoeken reacties van de lokale bevolking over de plannen en effecten van het inzetten van de tauros.

De eerste vraag was al waarom en door wie gekozen was voor dit imposante dier. Dat bleek vooral een wens van ARK Natuurontwikkeling te zijn, die de vrije hand kreeg van de provincie om een grote grazer te kiezen voor deze gebieden. Wel heel mooi om te zien, maar de combinatie met wandelaars, fietsers, paardenmenners of joggers in het gebied lijkt onhoudbaar. Vervolgens wilde PS ook weten hoe dit project gefinancierd was.

Alle partijen lieten unaniem aan de gedeputeerde Hubert Mackus weten dat zij de tauros ongeschikt achten voor inzet in natuurgebieden met veel recreatie, zoals het hele Kempenbroek in Weert. De gedeputeerde kreeg de opdracht om met Natuurmonumenten te gaan praten om alternatieve grote grazers in te zetten in het Kempenbroek. Sommige partijen wilden zelfs terug naar kleinere grazers, zoals het schaap. Daarmee is inmiddels nagenoeg alle draagvlak verdwenen voor dit experiment met de tauros, nu ook de provincie iets anders wil.

De gemeenteraad, de beide Dorpsraden, lokale bewoners en de natuurorganisaties hebben in jarenlange discussies al aangegeven graag van de tauros af te willen. ARK heeft middels een contract bedongen bij Natuurmonumenten dat men nog 5 jaar de tauros moet inzetten als grote grazer in het gebied. Dat lijkt nu toch een onhoudbare hobby te worden, die absoluut géén draagvlak in de regio krijgt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.