Veiligheid van Weerter bomen bepaalt welke bomen worden gesnoeid

Binnenkort wordt in Weert weer begonnen met het snoeien van veel bomen. De veiligheid en de onderhoudstoestand waarin de bomen verkeren, bepaalt daarbij welke bomen gesnoeid worden. De bomen in het stedelijk gebied van Weert zijn in 2017 geïnspecteerd op veiligheid en onderhoudstoestand. De uitkomsten van deze inspectie bepalen o.a. welke bomen moeten worden gesnoeid. In 2017 is al een begin gemaakt met het snoeien van een deel van de bomen. Deze zomer wordt het snoeiprogramma voortgezet. Het snoeien van bomen gebeurt in het groeiseizoen. Als bomen in de zomer worden gesnoeid, is er minder kans op infecties omdat de snoeiwonden meteen door de boom afgegrendeld worden. Dat is een natuurlijke afweerreactie van de boom.

Niet alle bomen hoeven gesnoeid te worden. Als ze voldoen aan de veiligheidseisen, worden de bomen niet gesnoeid. Het regelmatig snoeien houdt in dat de bomen langs doorgaande wegen een takvrije stam van 4,20 meter houden. Verder worden probleemtakken, zoals dood hout of schurende takken, zo veel mogelijk verwijderd.

Door het jaar heen komen er bij de gemeente geregeld klachten binnen over bomen die overlast veroorzaken. Het gaat dan vaak over overhangende takken. Het oplossen van veel van deze klachten neemt de gemeente mee in het reguliere snoeiprogramma of ze worden in combinatie met andere snoeiactiviteiten uitgevoerd. De klachten worden niet meer ad-hoc afgehandeld. Alleen bij calamiteiten of als het om de veiligheid gaat, wordt direct gehandeld om de situatie veilig te stellen.

Na de zware storm in januari waren er vragen over de veiligheid van de bomen in Weert. Er is een inspectie uitgevoerd na de storm. Bomen die direct gevaar opleverden, bijv. omdat ze nog konden omvallen, zijn meteen aangepakt. De situatie is nu weer veilig.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *