Buurtzorg nu ook in Achel-centrum

Meer dan 20 % van de 14.417 inwoners van Hamont-Achel is ouder dan 65 jaar. Een op de vier hiervan woont alleen. Om het leven van deze alleenwonende ouderen zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, startte het OCMW Hamont-Achel in juli 2016 met Buurtzorg. Met dit project hoopt men senioren te bereiken die de weg naar het OCMW en het netwerk van diensten en hulpverleners nog niet kennen. Dit gebeurt aan de hand van huisbezoeken. Deze bezoeken werden inmiddels afgerond in Achel-Statie, Hamont-Lo en Hamont-centrum. Vanaf 2 april is het de beurt aan Achel-centrum.

“In totaal mogen we rekenen op een bezoekersteam van 18 enthousiaste vrijwilligers”, vertelt OCMW-voorzitter Serge Vander Linden. “Zij brengen in de loop van de maanden april, mei en juni een bezoek aan 261 alleenwonende 65-plussers in Achel-centrum. Ze informeren hen over de verschillende mogelijkheden van zorg- en dienstverlening en polsen tegelijkertijd naar eventuele noden. Hierop kan nadien ingespeeld worden door buurtgezellen. Dit zijn buren waarop men op kan terugvallen voor kleine taken, praktische hulp of gezelschap.”

De OCMW-voorzitter hoopt dat Buurtzorg een verder positief verloop blijft kennen. “Op die manier kunnen we dit project in de toekomst breder opentrekken. Door nieuwe doelgroepen te zoeken bijvoorbeeld, of om hulpvraag en aanbod binnen burenzorg nog korter bij elkaar te brengen. We hebben de afgelopen twee jaren een goede eerste stap gezet, maar er liggen nog heel wat uitdagingen in het verschiet. Deze willen we graag opnemen ten voordele van de inwoners in hun zorgzame buurten.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.