Gratis parkeren invoeren in Maaseik is geen oplossing voor toeloop bezoekers

Maaseik

Door de Bosstraat weer open te stellen voor het autoverkeer en het betaald parkeren af te schaffen haalt men niet massa’s winkelend publiek naar Maaseik. Die mening is Peter De Bruyn toegedaan.

De voormalig fiscalist-boekhouder deed een klein onderzoek naar klantbevraging over winkels in Maaseik. “Ik ben voorstander van een klantenbevraging en dan bij voorkeur van de klant die Maaseik links laat liggen. Dat zou kunnen aan de hand van klantengegevens afkomstig van zelfstandige ondernemers uit de binnenstad. Alleen bleek dit (te) hoog gegrepen. Ook al treedt de Europese privacywet maar in werking vanaf 25 mei”, aldus De Bruyn.

Peter De Bruyn ging niet bij de pakken neer zitten en ging zichtbaar bestaande klanten bevragen.

De oorspronkelijke doelgroep bestond uit 150 willekeurig te bevragen klanten in de binnenstad. “Ik kon dat aantal al snel met 1/3 reduceren omdat vrij vlug bleek dat de klant unaniem tevreden was van zijn winkel. Gevraagd naar zijn of haar aankoopgedrag, bleek geen evolutie in de frequentie van een bezoek aan Maaseik. Dat is een opmerkelijk en weinig verrassend resultaat. Conclusie was dat dit weinig verrassend was, omdat het om een bevraging van zichtbaar bestaande klanten ging. Als zij niet tevreden zijn, zouden zij immers geen aankopen doen in Maaseik”, zo vervolgt De Bruyn.

Maar de bevraging was ook opmerkelijk, omdat het compleet ingaat tegen een aantal overheersende veronderstellingen of aannames. Het toont aan dat het de moeite loont om te ondersteunen van wat er nu is en daarop verder te bouwen.

“Of de oplossing bestaat uit het teruggrijpen naar het verleden – door de Bosstraat opnieuw open te stellen voor verkeer en betaald parkeren af te schaffen – is zeer twijfelachtig”, aldus Peter De Bruyn die zijn bevindingen verder vorm gaf op zijn website.

Een punt dat ook sterk naar voren kwam is de leegstand van winkelpanden in Maaseik. De respondenten uit het onderzoek werden geconfronteerd met de kritiek op Maaseik. Nagenoeg 80% betreurde de leegstand in Maaseik en goed 10% het betaald parkeren. Het beïnvloedt niet hun bezoekfrequentie aan Maaseik.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *