Samana Opoeteren op Hanswijkprocessie in Mechelen

Onlangs vond weer de jaarlijkse Hanswijkprocessie plaats. Dit gebeuren is ontstaan in 1272. Mechelen werd door onlusten en pest geteisterd. Ten einde raad namen de bewoners hun toevlucht tot ‘hun Lieve Vrouw’ en droegen ze al biddend, haar beeld naar de stad. Leden van Samana Opoeteren gingen er naartoe.

Met een liftbus vertrokken de leden vanuit Opoeteren naar Mechelen. De zon was van de partij, het weer kon niet beter zijn.

In het Diocesaan Pastoraal Centrum werden ze met koffie en taart ontvangen. Van daaruit gingen ze al wandelend naar de tribune op de Veemarkt daar vlakbij. Deze processie ging om 15.00 uur van start.

De Hanswijkprocessie is natuurlijk meer dan een spektakel. Dit is een optocht van biddende en zingende gelovige mensen om God of Maria te danken, of om hulp te vragen. Met verschillende wagens, door paarden getrokken, werd de hele geschiedenis mooi uitgebeeld. De rode draad in de processie is het ‘ja – zeggen aan God.’ Het zijn Bijbelse en historische taferelen door de eeuwen heen, die worden uitgebeeld. De laatste groep waren Bisschoppen, met Bisschop De Kesel, die de monstrans droeg onder het baldakijn, zo werd de stoet afgesloten.

De leden van Samana Opoeteren zijn toen terug gewandeld om in het centrum een avondmaal te nemen, en om wat na te praten en van de warmte te bekomen.

Foto: Egidius Tielen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *