Sint-Elisabethschutterij Stokkem trommelt nieuw leven in traditie

Pinksteren is voor de leden van de Sint-Elisabethschutterij van Stokkem de belangrijkste dag van het jaar. Dan staat het vogelschieten op het programma. Een schuttersfestijn om een nieuwe koning te kronen. De strijd voor de koningstitel is vaak een vat vol nerveusiteit en rivaliteit. Iedere schutter wil eens als koning gevierd worden.

De bevolking heeft altijd intens met het wel en wee van de gilde meegeleefd. Tot eind jaren negentig hielden Jaak Charlier en Bèr De Groot, beter gekend als Bèr van Zin, een oud gebruik in ere.

Op de vooravond van Pinksteren trok het duo van café naar café, de vogel die ’s anderendaags het mikpunt zou zijn, werd in een antieke houten kruiwagen meegevoerd. Succes hadden ze en het beoogde doel -het promoten van het vogelschieten – was bereikt. Toen Bèr plots overleed, ging deze traditie verloren.

Het zopas verkozen nieuw bestuur wil dit gebruik herinvoeren. Ze pakken het zelfs nog steviger aan. Het volledig korps trok, op de vooravond van Pinksteren, door het centrum. De vogel met zich meevoerend.

Eerst werd een trommelconcert verzorgd bij elke drankgelegenheid, daarna werd overgeschakeld naar een gezellige kroegentocht. Of het heropstarten van dit oud gebruik invloed gehad heeft op het verloop van het koningschieten is moeilijk in te schatten.

De toeschouwers die het schietverloop volgden, werden overstelpt door verrassingen. Bij de ‘niet-schutters’ toonde de regerende prins carnaval (Joan Kunnen) zich als de beste. Nooit eerder voorgevallen: een prins die plots de titel van (schutters)koning dragen mag.

Bij de ’echte’ schutters volgde Hubert Scheepers zichzelf op. Voor hem ligt volgend jaar de weg open naar de keizerstitel.

Foto: Jean Pierre Yzermans

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *