Het nieuws van Grensland Actueel ook op middengolf-radio

Middengolf? Bestaat die nog dan? Ja, op heel veel plekken kun je nog naar leuke muziek en korte informatie luisteren via de middengolf. Vaak zijn het enthousiaste mensen die ‘iets anders’ willen laten horen dan de zenders als 538, MNM of 3FM….

Radio luisteren doen we tegenwoordig vooral via de FM, maar steeds meer ook digitaal via DAB+ of via internet. En dan is opeens ook in deze regio de middengolf terug. Sinds kort kun je in en rond Weert, Kinrooi, Maaseik en Roermond een nieuw radiostation beluisteren. Dit dankzij een aantal enthousiaste vrijwilligers die nog steeds ‘gek’ zijn van radio-maken. Vanaf een locatie in de buurt van Ell worden de programma’s van EURegioRadio uitgezonden. Een van de partners van EURegioRadio is Grensland Actueel. Op werkdagen tussen 12.00 en 13.00 uur verzorgt deze redactie het nieuws uit de regio.

Hebt u in huis of in de auto nog een radio met middengolf? Zoek dan de 891-frequentie maar eens op. De zender bestaat al langer via internet en heet ‘’EURegioRadio’’. Het is een initiatief van een aantal radio-enthousiastelingen, aangevuld met professionals uit het hele euregio-gebied die al lang ‘radioprogramma’s’ maken en nu opnieuw de draad oppakken, maar wel op een vernieuwende manier. U hoort er behalve leuke muziek korte informatie wat er zoal speelt in het euregio-gebied.

Euregio Radio is op zoek naar mensen die er graag op uit trekken om overal in de regio reportages te maken en die via het Internet meteen op de zender te brengen. Wat de programmamakers drijft is nog steeds de magie van radioprogramma’s maken. Toch moet je daarbij niet meteen denken aan stoffige, krakende plaatjes draaien in de studio. Dat is nu juist iets dat ze graag aan de computersystemen over laten. Ze besteden hun tijd liefst aan het maken van interviews of het bijeen zoeken van leuke informatie.

De programma’s geven veel korte informatie over wat er speelt, ook in het gebied waar u woont en werkt met aparte aandacht voor dialect, streekproducten en wat er te doen is in de beide Limburgen. Tussen deze informatie is er muziek van de jaren 60 tot nu toe. De afgelopen tijd heeft het station de werkwijze getest op Internet. Nu is het programma ook in de ether te beluisteren, maar je moet er wel voor afstemmen op de frequentie waar tot voor kort nog in heel Limburg Radio 538 te horen was. De sterkte van de zender is beperkt maar u kunt het zeker beluisteren via 891 middengolf.

Jean-Paul-Linnartz is een van de oprichters en werkte ooit voor de voorloper van L1, net als Leon Balmaekers. Leon wil graag cultuur met zijn microfoon verslaan en hij bezoekt de mooiste plekken die hij graag deelt met zijn luisteraars. Duizenden korte reportages (triptips) maakte hij inmiddels, die werden uitgezonden op diverse lokale radio stations maar destijds ook bijvoorbeeld op Omroep Limburg of zelfs Radio Mi Amigo. En nu dus opnieuw via EURegioRadio. “Op de radio kun je in een gesprek helemaal de sfeer en belevenis van een cultureel evenement oproepen.” Elk uur hoor je wel een of twee leuke tips.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.