Kinrooi wil een bib voor iedereen behouden en ondertekent bibcharter

Sinds 2016 zijn steden en gemeenten niet langer verplicht om een bibliotheek te hebben. Ze bepalen nu zelf of er een bibliotheek nodig is en welke werking die moet hebben. Een bibliotheek voor iedereen is met andere woorden geen vanzelfsprekendheid meer. Maar in de gemeente Kinrooi ondertekende het college van burgemeester en schepenen het bibcharter en kiest men resoluut voor het behoud van deze gemeentelijke dienstverlening.

Burgemeester Jo Brouns: “De bibliotheek van vandaag is ook morgen van belang. De bib is een laagdrempelige plek waar iedereen toegang krijgt tot informatie en cultuur. Een lokale bibliotheek staat met beide voeten in de lokale gemeenschap en het toegewijde personeel zet dagelijks alles op alles om iedereen de juiste service te geven. Ook nu gemeentes niet meer verplicht zijn om een bibliotheek in te richten, willen we dat graag zo houden.”

De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) heeft de grootschalige actie #bibvooriedereen gelanceerd. Hiermee willen ze het belang van de bibliotheken op de politieke agenda plaatsen. In Kinrooi is men zich bewust van dit belang. Eind april besliste het college van burgemeester en schepenen reeds om het bibliotheekcharter te ondertekenen en zo een sterk signaal te geven: de bib is belangrijk en blijft er voor iedereen.

Schepen van bibliotheek Sylvie Vanmontfort: “Meer dan twintig organisaties en meer dan vijftig ambassadeurs steunen de actie #bibvooriedereen. We roepen iedereen die de bibliotheek een warm hart toedraagt op om ook het bibcharter te ondertekenen. Zo geven we samen een sterk signaal dat de bibliotheek belangrijk is én blijft. Onze bib is bovendien meer dan een plaats van en met informatie. Het is ook een sociale plek waar ontmoetingen ontstaan en sociaal contact bevorderd wordt. Ben je bewust van al deze belangen van een lokale bibliotheek? Teken dan het charter op www.bibvooriedereen.be of spring even binnen in de bibliotheek om het daar te ondertekenen.”

Deze zomer hebben de vijf Maaslandse bibliotheken – Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken – weer iets leuk in petto. Van 15 juni tot 30 augustus organiseren ze een speurtocht naar de geheimen van het Maasland. Deze interactieve quiz kan je in elk van de vijf Maaslandse bibliotheken spelen. Je vraagt gewoon een startcode in de bib en je kan meteen deelnemen met je tablet of smartphone. Heb je dat niet? Dan speel je gewoon mee in de bibliotheek zelf: er zijn toestellen beschikbaar. Iedereen die deze zomer meespeelt, maakt kans op een mooie prijs!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.