St.Cecilia Rotem trots op derde plek

Na een maandenlange intensieve voorbereiding was het op 26 mei dan eindelijk zover: het optreden van St.Cecilia Rotem op het 2de Europees kampioenschap voor harmonieorkesten. Deze wedstrijd vond plaats in de legendarische Henry Leboeuf zaal van Bozar (Paleis voor Schone Kunsten) te Brussel, een zaal die over de hele wereld gekend is door de Koningin Elisabethwedstrijd die er jaarlijks wordt gespeeld en alom wordt geprezen om zijn fantastische akoestische eigenschappen.

St.Cecilia Rotem wist zich een plaats op deze wedstrijd te veroveren door hun overwinning op het nationaal kampioenschap in 2017. Naast het Belgische korps waren er nog deelnemers uit 8 andere Europese landen. De uitdaging was bijgevolg bijzonder groot want je land mogen vertegenwoordigen op zulk evenement, en dan nog in eigen land, is niet alledaags voor amateurmuzikanten.

Met een fenomenale muzikale intensiteit, gekruid met virtuoze solistische passages brachten de muzikanten onder leiding van hun inspirerende dirigent Jos Simons het concertprogramma ‘Made in Belgium’ ten gehore voor een zeer goed gevulde zaal. Een opwindende opvoering van het plichtwerk ‘Mutations’ van Bart Picqueur zette meteen de toon. Vervolgens kon het orkest zijn volledige palet van klankkleuren laten bewonderen in ‘fantasia per la vita e la morte’ van Bert Appermont, een werk dat door de toevoeging van piano, harp en 2 cello’s een symfonische toets krijgt. Een bijzonder hoogtepunt in dit werk was het kamermuziekachtige middendeel met solisten Jules Baeten op klarinet, Melanie Deprez op dwarsfluit, Tibo Schildermans op hobo en Marc Peremans op hoorn. Dit was muzikale emotie ten top! Als kers op de taart werd er afgesloten met ‘Danse funambulesque’ oftewel ‘koordendans’ van Jules Strens. Zoals de naam het laat vermoeden wil de componist in dit werk de straffe exploten van een koorddanser verklanken. Een ingetogen begin met wederom fantastisch solistisch werk voor dwarsfluit en hobo maakt gaandeweg plaats voor een opwindende finale die uitmondde in een explosief slot.

Een minutenlange staande ovatie van een laaiend enthousiast publiek viel dirigent en muzikanten te beurt. Hier hadden zij al die maanden keihard voor gewerkt en het bleek dat zij een diepe indruk hadden nagelaten bij alle aanwezigen. Een zalig gevoel! Dan was het afwachten op het verdict van de jury. Zo rond de klok van half elf waren de zenuwen gespannen bij de proclamatie in ondertussen broeierig warme zaal. De eerste prijs die werd uitgereikt was onmiddellijk bingo voor Rotem: klarinettist Jules Baeten kreeg de prijs voor beste solist van de hele wedstrijd! Een prachtige prestatie voor deze 20-jarige jongeman! Toen was het nagelbijten tijdens het bekendmaken van de nummer 9 tot aan de winnaar. Uiteindelijk bleek St.Cecilia Rotem op een derde plaats te zijn geëindigd met een score van maar liefst 95,5 procent. Een fenomenale prestatie waar ze met een ongelooflijke voldoening op mogen terugkijken!

Eens te meer bewees St.Cecilia Rotem dat het een absoluut toporkest is en dat men op gelegenheden als deze steeds weer boven zichzelf weet uit te groeien.
De uitslag van het 2nd European Championship for Wind Orchestras:

1. Harmonie St. Michael Thorn (Nederland) 97,92
2. Lillestrom Musikkorps (Noorwegen) 95,92
3. K.H. St.Cecilia Rotem (België) 95,50
4. Blasorchester Siebnen (Zwitserland) 95,33
5. The Danish concert band (Denemarken) 94
6. Birmingham Symphonic Winds (Groot-Brittanië) 89,75
7. Uppsala Blasarsymfonikar (Zweden) 88,33
8. Orchestre d’harmonie Strassbourg (Frankrijk) 87,38
9. Union Musical Villamayorense (Spanje) 86,08

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.