88ste St.-Kristoffelbedevaart in Bocholt

“Wees een heer in het verkeer!” Deze oude zegswijze is vandaag nog steeds brandend actueel. Een beetje hulp van boven – al was het enkel maar om ons aan hieraan te herinneren – is mooi meegenomen. Dat weten ze in bij het Bocholter Kristoffelcomité al sinds 1931. Op 24 juni organiseren ze immers de 88ste St.-Kristoffelbedevaart.

In 1931 vond in Bocholt voor de eerste keer de St.-Kristoffelbedevaart plaats. Er werden toen 164 auto’s en 135 motoren gewijd. De voertuigenwijding in Bocholt is de oudste en de grootste in Limburg en het ideale moment om even stil te staan bij je rijgedrag. Op zondag 24 juni 2018 is Bocholt voor de 88ste keer de gastgemeente voor honderden vrachtwagens, auto’s, oldtimers, bussen, fietsen en motoren. Vorig jaar werden er meer dan 1300 voertuigen gewijd. Ze komen samen vanaf 9u30 in de straten en pleinen van Bocholt-centrum.

Na de eucharistieviering in de St.-Laurentiuskerk van Bocholt van 10u00 zetten al deze voertuigen zich in beweging om langs de zegenstoel te rijden en gewijd te worden. Een imposant en luidruchtig schouwspel.

Voor wie niet kan komen op zondag, worden er in de week, na de ochtendmis van 8u00, op het kerkplein van de Bocholt, van maandag tot en met woensdag nog auto’s gewijd.
Alle bedevaarders kunnen lid worden van de Broederschap van St.-Kristoffel en traditioneel kan je wimpels, pins, stickers, balpennen, sleutelhangers, noveenkaarsen en medailles met de beeltenis van St.-Kristoffel aankopen.

Alle voertuigen verzamelen in het centrum van Bocholt. De vrachtwagens verzamelen in de Hoogstraat, Heuvelstraat, Heuvelstraat, Schipperstraat, Kapelstraat en Kloosterstraat. Auto’s komen samen op het Matthijsplein, het Kerkplein, in de Dorpsstraat en het voorste gedeelte van de Brogelerweg. Fietsers en motoren vinden een parkeerplaats op het kerkplein. Er is ruimte voorzien voor old-timers op het kerkplein (zijde Kaulille). De tractoren verzamelen op het Nevenplein in Kaulille om 9.30 uur en komen van daaruit in colonne naar Bocholt waar ze parkeren op de Reppelerweg.

Als alle bedevaarders en toeristen nauwgezet de richtlijnen van de politie en de bedevaartcommissarissen volgen, dan zal ook dit jaar de bedevaart weer met weinig verkeershinder en zonder problemen verlopen. Via grote borden op de invalswegen staat duidelijk aangegeven wie waar moet zijn.

Op maandag 25 juni 2018 zakt de organisatie af naar het Woon- en zorgcentrum De Voorzienigheid in Bocholt. Om 10u00 wordt daar voor de tweede keer een kleine zegening van scootmobiels en rollators georganiseerd. Deze duiken immers vaker in het straatbeeld op en verdienen onze extra aandacht en bescherming. Daarna komen de bootjes in de passantenhaven van Bocholt aan de beurt. Omstreeks 11.00 uur worden daar de aanwezige pleziervaartuigen gewijd.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *