Burgemeester Evers sluit woning Ospel op basis van Damoclesbeleid

Wiet cannabis

Burgemeester Evers heeft besloten een woning aan de Moostdijk in Ospel voor drie maanden te sluiten. In de woning werd in maart dit jaar voor de tweede keer een hennepkwekerij aangetroffen. Het besluit is genomen op basis van het zogenaamde Damoclesbeleid. Op grond van artikel 13b van de Opiumwet, het zgn. Damoclesbeleid, is een burgemeester in Nederland bevoegd om bestuursdwang toe te passen als in woningen of lokalen verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn. Deze maatregel houdt in dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten.

In de woning in Ospel werd twee keer binnen twee jaar een hennepkwekerij aangetroffen. De eerste keer, in mei 2016, werden 564 planten aangetroffen. In maart 2018 werden 436 planten ontdekt. Aan het sluiten van een pand gaat een hele procedure vooraf. Drugshandel, wietteelt of productie van andere drugs raakt ook inwoners, altijd. Denk bijvoorbeeld aan overlast door stank, lekkage en vervuiling. Ook verloedering van de buurt geeft een gevoel van onveiligheid.

“Drugspanden, wietzolders en druglabs kunnen overal zijn”, aldus burgemeester Evers. “Op het platteland en in de stad. Afgelegen of in dicht bewoond gebied. “We doen er samen met de politie en andere partners alles aan om drugshandel en -productie tegen te gaan. Omdat de ellende die erdoor ontstaat in de omgeving enorm is.”

Op 18 juni jl. zijn negen panden in het buitengebied onderworpen aan een integrale bestuurlijke controle. Daarbij werkten diverse overheidsdiensten samen, waaronder de gemeente Nederweert, het Team Ondermijning Limburg, lokale politie, Openbaar Ministerie, het RIEC, de belastingdienst en de Voedsel en Warenautoriteit. Binnen de aanpak Ondermijning zullen periodieke controles vaker voorkomen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.