Water zoveel mogelijk in de beek laten

Door het aanhoudende warme en vooral droge weer staat er op dit ogenblik weinig water in het overgrote deel van de Limburgse beken, kleine(re) waterlopen en greppels. Hoewel (enkel) de aangelanden water uit de beek mogen onttrekken, is het absoluut raadzaam om dit – zolang de huidige weersomstandigheden aanhouden – gewoon even na te laten.

Zo kan het weinige water dat nog doorheen de beekjes en grachten stroomt specifiek ten goede komen van de vissen, waterdiertjes en -planten waar het levensbelangrijk voor is. Dat zegt gedeputeerde voor waterbeleid Ludwig Vandenhove.

“Water ontnemen van de beek om gazons te besproeien, bloemen en planten te bewateren,… of voor andere doeleinden die niet totaal waterafhankelijk zijn, is momenteel ongepast en onaanvaardbaar. De toezichters van de Dienst Water en Domeinen van de Provincie Limburg zullen daar dezer dagen extra op letten en er desgevallend de (Lim)burgers over aanspreken”, zegt Vandenhove.

Water is inderdaad ook een onmisbare productiefactor voor land- en tuinbouw. Bijgevolg wel begrijpelijk dat land- en tuinbouwers voor het besproeien van gewassen, het drenken van vee, enz. indien nodig water uit beken pompen. Niettemin is het ten zeerste aangewezen dat ook dit nu spaarzaam en weloverwogen gebeurt, aldus de gedeputeerde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.