Cultuurhistorische avondwandeling 'Gluren bij de Buren' op de Biest-Weert

Op dinsdag 7 augustus organiseren de Stadsgidsen Weert en De Aldenborgh Weert een avondwandeling op de Biest. Vertrokken wordt er om 19.00 uur aan het Franciscushuis Biest-Weert, aan de Biest 43a in Weert.

De deelname is gratis. Tijdens de wandeling wordt aan de aanwezigen een stuk geschiedenis verteld.

Het is 5 juni 1568, 12 uur. Op de Grote Markt in Brussel wordt Philippe de Montmorency naar het schavot geleid. Hij en zijn vriend Lamoraal van Egmont zijn beschuldigd van majesteitsschennis en
door de Raad van Beroerte veroordeeld tot de doodstraf. De beul komt onder het schavot vandaan en slaat met één zwaai van zijn vlijmscherpe zwaard het hoofd van de romp. De lichamen van de twee edelen worden door de minderbroeders in Brussel gebalsemd. Zoals gebruikelijk wordt het hart in een hartbus overgedragen aan de weduwen. Het hart van Philips van Horne wordt bijgezet in de grafkelder onder het hoofdaltaar van de Martinuskerk.

Gluren bij de Buren begint op de plek waar de oudste sporen van de Horne dynastie in Weert liggen, de Aldenborgh op de Biest. Tijdens de wandeling kleuren de stadsgidsen Weert i.s.m. De Aldenborgh het verhaal van de van Hornes en de Weertenaren in de late middeleeuwen steeds verder in. Verhalen ook over het nieuwe kasteel De Nijenborgh en de Tiendschuur.

En… er wordt geprobeerd een antwoord te geven op de vraag die al heel lang boven Weert hangt: ‘Waar ligt onze Philips eigenlijk?’ Na afloop kan men een eigen visie geven aan de bar in de Paterskerk of café De Hook, voorheen café Vrede en Vermaak.

Deelname aan de wandeling is gratis.

Foto: Jan Leenders

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *