Weert onderzoekt alternatieve plannen voor terugplaatsen kraan Landbouwbelang

Zuid Willemsvaart kanaal Weert Poort van LimburgHet college van burgemeester en wethouders wil onderzoeken welke alternatieven er zijn voor het terugplaatsen van de laad- en loskraan aan de Werthaboulevard. De kraan in de oorspronkelijke vorm terugplaatsen, waarbij deze permanent boven het water hangt, blijkt niet mogelijk. Rijkswaterstaat heeft bezwaar tegen het terugplaatsen van de kraan.

De laad- en loskraan stond sinds ongeveer 1929 tegen het gebouw van het Landbouwbelang. De kraan is in 2004 weggehaald vanwege de nieuwbouwplannen bij Beekpoort. In 2015 gaf de gemeenteraad de opdracht om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de mogelijkheden van het, volledig of gedeeltelijk, terugplaatsen van de voormalige kraan of het creëren van een verwijzing hiernaar. Daarnaast nam de raad in juni 2017 een motie aan, waarin hij het college opdracht gaf om in 2018 een voorstel te doen voor het terugplaatsen van de kraan.

De enige mogelijkheid is de kraan continue in opgeklapte vorm terug te plaatsten zodat er geen delen boven het water uitsteken. Wethouder Wendy van Eijk: ‘Het terugplaatsen van de kraan waarbij deze in opgeklapte vorm wordt teruggeplaatst doet geen recht aan het bouwwerk. Ik had de laad- en loskraan, als verwijzing naar de historie van onze stad, graag op deze plek in de originele vorm teruggezien. Vanwege veiligheidsredenen is dat niet mogelijk. Daarom gaan we onderzoeken hoe we op een andere manier toch de herinnering aan de kraan levendig kunnen houden. Het creëren van een verwijzing en hergebruik van de materialen in een kunstwerk behoren tot de mogelijkheden’.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *