Avond4daagse Altweerterheide met als thema Boeren, Burgers en buitenlui

‘Boeren, burgers en buiten staan weer centraal tijdens de wandel4daagse van Altweerterheide. Van dinsdag, 28 tot en met 31 augustus kunnen wandelaars elke avond op pad door het buitengewoon afwisselend buitengebied van de ‘Hei-j’. Tijdens de tochten van 6 of 10 km, wordt op luchtige wijze het veelzijdig verleden van diverse plekken, personen en praktijken van het pioniersdorp Altweerterheide belicht.

Het wordt opnieuw een bijzondere editie. Met taferelen op hele markante boerderijen; pelgrims op weg naar de Mariaverschijning op de Klakstaart, smokkelaars en ontginners, het Ambonezenkamp in de Tungelderwallen en gezelligheid bij Groot en Klein Karelke.

Bij Boeren, Burgers en buitenlui gaat het om kleine voetnootjes in het landschap die met een korte pop-up act tot leven worden gewekt. Zo komt niet alleen het eeuwenlang gesteggel over het water van de Weertbeek aan de orde. Maar wordt ook ingegaan op de noaberhulp bij voor en tegenslag, de ontginning, de bleek en de oogst van de vruchten op het veld.

Deelnemers zullen ontdekken dat de titel ‘Het Groene Hart van Weert’ geen loze kreet is; nergens in Weert vind je immers zulke afwisselende landschappen. Van de weidsheid van de laatste ontginningen, tot de kleinschalige natuur zoals aan de Molsberenberg. Van de voormalige peelvennen tot de droge zandverstuiving in de Well.
Een van de hoogtepunten is de beklimming van de voormalige stortplaats en het bijzondere verhaal dat hier afleesbaar is in het landschap.

De Avondvierdaagse start op dinsdagavond 28 augustus en voert o.m. naar het Wijffelterbroek. De dag daarna is De Tungelderwell aan de beurt. Op de donderdag doen we Groot Karelke, ‘Kustershook’ en Kruispeel aan met de Laurabossen. Op de vrijdag wordt via de Weertbeek koerst gezet naar de IJzeren Man en Klein Karelke.

Naast het wandelplezier gaat het om de verbindingen en de vele grensgevallen die hier in de Hei hebben plaatsgevonden. De verhalen van boeren, burgers en buitenlui. Het is het verhaal van water, zand, armoe en hard werken. Van de sprokkel en smokkel. Van het halen en brengen. Van de grond naar de mond; van kool, kaas, graan, boter en eieren. Van turf, plaggen, hout. Maar ook van de handel en wandel. Van dagloners en voerlieden. Van marskramers, teuten en soldaten. Met markante figuren als Bolle Jan en opzienbarende gebeurtenissen als de Mariaverschijning op de Klakstaart. Vroomheid, sensatie en hysterie met 30.000 mensen op een dag rond een ‘Heilige Boom’.

Met deze culturele biografie van de boeren, burgers en buitenlui voegt Altweerterheide opnieuw een extra dimensie toe aan de Avond4Daagse. Met sluwe smokkelaars en verlegen, zwijgzame boeren op weg naar de stad. Met de markante ‘motorduivels’ als Pierre Luys en luidruchtige lieden uit de stad die kwamen kijken naar wat ‘Bolle Jan en anderen ‘klaar maakten’

Dagelijks kan gekozen worden uit de routes van 6 km of 10 km. Starttijd tussen zes en zeven uur bij De Paol aan de Bocholterweg 136 in Altweerterheide.
Deelnamekosten zes euro p.p. Inschrijven kan online of bij deelname aan de dagelijkse start.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *