Demo’s en oefensessies elektronisch stemmen kennen succes in Kinrooi

Op zondag 14 oktober zullen de stemgerechtigden in Kinrooi voor de allereerste keer elektronisch stemmen. Opdat iedereen eens kan oefenen aan deze nieuwe manier van stemmen, organiseert het gemeentebestuur verschillende demo’s en oefensessies. Met 150 uitgebrachte teststemmen op amper drie oefensessies kent dit initiatief veel succes.

Burgemeester Jo Brouns: “Kinrooi is één van de tien gemeenten waar men in 2012 nog met papier en potlood stemde, die nu overschakelt op elektronisch stemmen. Dat geldt ook voor Bocholt, Bree, Maaseik en Dilsen-Stokkem waardoor er in het volledige provinciedistrict Maaseik nu elektronisch gestemd zal worden. Opdat de inwoners op 14 oktober niet voor verrassingen komen te staan, organiseert de dienst burgerzaken diverse demo’s en oefensessies waarbij alle geïnteresseerden de stemcomputers al eens kunnen testen. Tijdens de eerste sessies kwamen heel wat inwoners al eens oefenen.”

Bij de eerste sessie in de hoofdbibliotheek op 11 september, werd 71 keer gestemd. In het dorpsrestaurant van Kessenich afgelopen donderdag 20 september probeerden 34 senioren de computers uit in de Borg terwijl er ’s avonds voor de demo op die plaats nog eens een 50-tal stemmen geteld werden. “De algemene tendens is dat men snel vertrouwd geraakt met het elektronisch stemmen en dat men het moeilijker verwacht had. Dat blijkt dus niet zo. Niettemin blijft de dienst burgerzaken de komende weken sessie’s organiseren zodat ieder die dat wil eens kan oefenen”, aldus de burgemeester. Dat kan trouwens ook tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en de hoofdbibliotheek waar permanent een test-stemhokje opgesteld staat.

Omdat de nieuwe manier van stemmen de oudere generatie soms afschrikt, zijn er oefensessies in vier dorpsrestaurants. Na Kessenich komen ook nog Molenbeersel (27 september), Geistingen (04 oktober) en Ophoven (11 oktober) aan de beurt. “Op dezelfde dagen wordt er ’s avonds van 19.00 tot 21.00 uur ook een oefensessie voor het grote publiek georganiseerd”, zo vervolgt Jo Brouns. Inwoners die zich ’s avonds moeilijk(er) kunnen vrijmaken, mogen ook tussen 11.30 en 14.00 uur gaan proberen bij de dorpsrestaurant oefensessies.

De laatste week voor de verkiezingen zijn er nog twee evenementen waarbij de stemcomputers opgesteld zullen worden. Op 7 oktober, de zondag vòòr de verkiezingen, kan men van 10.00 tot 17.00 uur oefenen in de nieuwbouw van de technische dienst (naast het gemeentehuis) en in woonzorgcentrum Zorgvlied, twee gemeentelijke locaties die meedoen aan de Open Bedrijvendag. Ook de bezoekers van het verkiezingsdebat van Unizo Kinrooi kunnen zich enkele dagen voor de verkiezingen – donderdag 11 oktober van 19.00 tot 22.00 uur – opwarmen voor de échte stembusgang.

Resterende oefensessie’s voor alle geïnteresseerden:
– donderdag 27 september in GC De Stegel in Molenbeersel
– donderdag 4 oktober in Gemeenschapshuis te Geistingen
– donderdag 11 oktober in De Bongerd te Ophoven

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *