Neos Kinrooi op de fiets naar Horn

Fietspad Agropolis Kessenich

Het was een van de laatste warme zomerdagen toen een groep van 40 fietsers en een tiental carpoolers van Neos Kinrooi via de Nederlandse Maasdorpen naar Horn trok.

De Neos-leden kwamen samen aan het oude douanekantoor in Kessenich. De leiding had het niet gemakkelijk om de grote groep veilig op gang te trekken. Maar eenmaal de afslag richting het Witte dorpje Thorn genomen, kwamen de fietsers in de juiste kadans. “Via Thorn, Wessem, Heel en Ool bereikten we het kerkdorp Horn dat tot 1991 een zelfstandige gemeente was en nu deel uitmaakt van de gemeente Leudal”, klinkt het bij de fietsers. “Nederland is het fietsland bij uitstek, doch het moet gezegd dat bij het oversteken van autowegen de fietser minder voorrang verleend wordt dan bij ons.”

Op het voorziene tijdstip bereikten de Neos-leden het terras Bij Sien waar ze genoten van een koffie en echte Limburgse vlaai. “Vervolgens werden we rondgeleid in het zuiverste Maaslands dialect door een ingeweken Leuvenaar. Wat jammer dat onze authentieke moedertaal bij ons langzaam verloren gaat. Met veel vuur vertelde de gids over de plaatselijke gebruiken en gewoontes en vanuit zijn map kon hij veel oude kaarten, verdwenen gebouwen en afbeeldingen van kerk, kasteel en bekende personen laten zien.”

“We hebben genoten van de wandeling, de geweldige uitleg en daarna nog van een frisse pint”, gaan de fietsers van Neos verder. “Via de Horner heide, een machtige Maasplas verder langs het vakantieoord De Heelderpeel kwamen we in Grathem parallel met de prachtig bewaarde Napoleonsweg. Ongelooflijk dat deze baan, aangelegd rond 1800, hier nog altijd breed genoeg is om het drukke verkeer te doorstaan. Aan de Belgische zijde hebben wij die zo ook gekend van Kessenich via Maaseik naar Maasmechelen en verder, doch hiervan is nog weinig te bespeuren. De puike begeleiding had ook nog een fijn eetmaal voorzien in een gezellig restaurant langs deze Napoleonsbaan in Ittervoort. Na dit heerlijke maal zijn we voldaan huiswaarts getrokken.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.