Dodendraad leeft door de aanplant krokussen leerlingen Molenakker langs grenstraject in Bocholt

Onder de inspirerende leiding van Bolle Jan hebben 140 kinderen van de scholen van Molenakker vanochtend in Bocholt Lozen honderden krokusbolletjes geplant langs het traject van de voormalige Dodendraad. Komend voorjaar ligt er in de berm van de Kempenstraat een lint van witte bloemetjes ter herinnering aan WOI.

Na de aanplant trokken de leerlingen langs andere grensrelicten zoals de turfstapel bij de Kettinghoeve, het voormalige grenswachtershuis, de trog van de voormalige Weertbeek over de Lossing om vervolgens bij Smeetshof uitleg te krijgen over de indrukwekkende geschiedenis van de schapensmokkel door Bolle Jan net voor de kerstdagen van 1916.

De graanhandelaar ´Bolle Jan´ Hendriks is van grote betekenis geweest voor de ontginning van delen van Altweerterheide en Nederweert. Het is opmerkelijk dat dit destijds geruchtmakend verhaal over de smokkel via de Dodendraad in Weert ´weggezakt´ is.

Op Grensland Actueel zie je vrijdag 26 oktober vanaf 12.00 uur een uitgebreide video reportage over dit aanplanten en een gesprek met Bolle Jan.

Foto’s: Gert van Elk

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *