Tentoonstelling over Sinti en Roma in stadhuis Weert

stadhuis gemeentehuis weert

Stichting O Lungo Drom heeft een tentoonstelling opgezet over het leven van Sinti en Roma in Nederland door de eeuwen heen. Deze reizende tentoonstelling is van 2 tot en met 16 november te bekijken in het stadhuis van Weert. Wethouder Geert Gabriëls: “Ik ben heel blij dat deze tentoonstelling naar Weert komt. Tussen alle activiteiten van Weert Respecteert wordt zo ook aandacht besteed aan de Sinti en Roma. Terecht!”

‘O Lungo Drom’ betekent ‘de Lange Weg’ in het Romanes. Het is de naam van de stichting die in 2002 is opgericht. Doel is het vergroten van de bekendheid over het verleden van Sinti en Roma in Nederland en het bevorderen van hun toekomst. De geschiedenis en de huidige situatie van Sinti en Roma is voor veel mensen in ons land onbekend. De stichting hoopt met de reizende tentoonstelling bij te dragen aan meer begrip, respect en vertrouwen in de Nederlandse samenleving voor Sinti en Roma.

De tentoonstelling geeft een indruk van de tradities, de vervolging en positieve voorbeelden uit het leven van Sinti & Roma door de eeuwen heen in Nederland. Beike Steinbach, initiatiefneemster en voorzitster van O Lungo Drom, omschrijft de tentoonstelling als “een boek dat je open kunt slaan en waar je doorheen kunt lopen”. Niet alleen de zwarte bladzijde over de Tweede Wereldoorlog is te zien, maar ook de rijkdom en verschillen in cultuur van Sinti en Roma. Ook hoe ze nu wonen en werken komt aan bod.

De tentoonstelling in Weert maakt deel uit van Weert Respecteert. Dat is een nieuw evenement in de gemeente Weert waarin allerlei activiteiten rondom respect georganiseerd worden.

Wethouder Geert Gabriëls opent de tentoonstelling op 2 november. Ook wordt er gesproken door Beike Steinbach en de heer Bas Kortholt (onderzoek en educatie van Herinneringscentrum Kamp Westerbork) en is er muziek van Zigeunerorkest Brandt. Vanaf dan is de tentoonstelling gedurende 2 weken te bezoeken als het stadhuis open is.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *