Extra voorstellingen van de film 'Grensgeval'

Vanwege de overgrote belangstelling voor de film ‘Grensgeval’ worden er meer voorstellingen geprogrammeerd. De première op 19 november was al binnen een halve dag uitverkocht.

Een eeuw na het einde van de Eerste Wereldoorlog is er de Nederlandse première van de film ‘Grensgeval’ van Aldenborgh-lid Peter Crins. De Eerste Wereldoorlog hield niet op aan de grens. In ‘Grensgeval’ wordt uitgebreid aandacht besteed aan de gevolgen daarvan. De film gaat in het bijzonder over het grensgebied Kessenich-Molenbeersel-Hamont en Thorn-Stramproy-Weert-Budel.

De film ‘Grensgeval’ is een uitzonderlijke en unieke film-documentaire over de Eerste Wereldoorlog. Een aanleiding voor de film was mede dat honderd jaar geleden op 18 november 1918, dus na de wapenstilstand, een Duitse munitietrein in Hamont ontplofte. Het aantal doden, Duitse militairen, daarvan is niet bekend maar loopt in de honderden.

Het unieke aan deze circa honderd minuten durende film is dat deze bestaat uit verhalen van vertellers in hun eigen dialect. Deze verhalen zijn ondertiteld in het Nederlands.

Door Crins geïnterviewde grensbewoners vertellen uit eigen ervaring op indringende wijze hoe hun leven in het Midden-Limburgse grensgebied met België beïnvloed werd door de eerste wereldoorlog. Hun verhalen vormen een belangrijk ingrediënt van ‘Grensgeval’, ondersteund door authentiek beeldmateriaal (foto`s en films), dossiers en documenten. De film laat de kijker zien hoe de strijd tussen de grootmachten het leven in de grensstreek totaal ontregelde. Oud-strijders uit de Belgische grensstreek getuigen in ‘Grensgeval’ van de vier jaar durende strijd in de loopgraven aan de IJzer waar zij gevechten op leven en dood moesten leveren. Het toenmalige grote vluchtelingenprobleem, de (vermeende) deserteurs, de ‘Doodendraad’, de smokkel van mensen en goederen en het uitbreken van de dodelijke Spaanse griep komen in deze film aan bod.

Ook vele andere verrassende facetten van de ‘Grote Oorlog’ komen aan de orde: de inval van de Duitsers, de vlucht naar en verblijf in Nederland van Belgen, sabotage, de mobilisatie in Nederland, oud-strijders en de ontploffing in Hamont.

De muziek in de film is speciaal hiervoor gecomponeerd door Tim Crins, zoon van de filmmaker Peter Crins.

De première is dus al uitverkocht, maar er zijn nog voorstellingen waarvoor kaarten verkrijgbaar zijn.
21 november om 20.00 uur, 22 november om 19.00 uur, 24 november om 16.00 uur en 25 november om 16.00 en 19.00 uur.

Reserveren kan online.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *