Bijzondere dubbeltentoonstelling over de IJzertijd bij Musea Maaseik (video)

Een wel heel bijzondere expositie loopt momenteel in Musea Maaseik. De Limburgse striptekenaars Bart Proost en Barcas hebben de wereld van de Griekse Alexander de Grote in striptekeningen gegoten. Daarnaast is er ook de expositie ‘De wereld van Epona’ te zien. De IJzertijd vormt hierbij de rode draad.

Het gaat om twee heel verschillende projecten onder de noemer “De wereld van…”. Wetenschappelijk is er geen verband tussen beide, maar het is een feit dat Alexander de Grote (356-323 v.C.) leefde tijdens de periode die wij hier de ijzertijd (+ 700 tot 57 v.C.) noemen. In het oude Griekenland was de ijzertijd toen al lang voorbij.

De artistieke en speelse expositie over Alexander de Grote is gemaakt door de jonge Limburgse stripkunstenaar Bart Proost en zijn kompaan Barcas en steunt op geschiedkundig correcte inhouden. “Bart Proost maakt ons allen ervan bewust dat zelfs grote historische figuren ‘slechts mensen’ en dus ook kind waren en wellicht kattenkwaad uithaalden… Voor de kinderen (van elke leeftijd) onder ons is dat waarschijnlijk een grote opluchting”, aldus directeur Jacques Dalemans van Musea Maaseik.

De tentoonstelling ‘De wereld van Epona’ heeft een wetenschappelijke achtergrond. Ze toont objecten uit de ijzertijd van beide oevers van de Maas. “De Epona van de titel is niet de historische Epona, maar hoe dat precies in elkaar zit, moet de bezoeker zelf ontdekken”, aldus Dalemans.

Dit project is het resultaat van de samenwerking tussen de Musea Maaseik, Parkstad Limburg (regionale archeologie), de provincie Nederlands-Limburg, Museum De Kolonie Lommel en de Bibliotheek Maaseik.

Nog tot 10 juni kan men inspiratie opdoen bij Musea Maaseik om de wereld te veroveren als een echte Griekse held.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *