Huwelijken in Tempore Clauso

Op 14 november 2018 geeft mevrouw Phaedra Vanoppen een lezing over haar bijzondere studie ‘Huwelijken in Tempore Clauso in Maaseik (1619-1796)’. Zij schreef hierover een opmerkelijke bijdrage in De Maaseikenaar, jaargang. 49, nr. 1. Phaedra Vanoppen is ambitieus, afgestudeerd als Bachelor in de Geschiedenis en is begonnen aan haar Masterjaar aan de UGent.

Jongeren kunnen het zich vandaag misschien niet inbeelden, maar eeuwenlang bepaalde de Kerk de levenswandel van de bevolking. Het dagelijkse leven werd sterk bepaald door de kalender van de Kerk. Zo mocht men tijdens de Vasten en Advent (tempore clauso) geen feest vieren, vermits dit sobere perioden waren en bijgevolg mochten er dus in de ogen van de Kerk geen huwelijken voltrokken worden in deze perioden. Maar was het ook zo dat de Maaseikaar in de vroegmoderne tijd niet huwde in tempore clauso? Wat waren de mogelijke redenen om toch te huwen tijdens de Vasten of de Advent?

Naast de invloed van de Kerk op de huwelijksgebruiken te Maaseik, staat ook de voortplanting centraal. Dit was in de ogen van de Kerk een zaak voor binnen het huwelijk. Toch werden er ook kinderen voor het huwelijk verwekt, waarna de partners snel huwden zodat het kind binnen het huwelijk geboren werd. Deze kinderen worden prenuptialen genoemd. Is het dus mogelijk dat de huwelijken in tempore clauso plaatsvonden vermits er een kindje in aantocht was, dat men als wettig wilde laten erkennen? Of kwamen prenuptialen minder voor in Maaseik? Kortom: hield de Maaseikenaar van 1619 tot 1796 rekening met de regels die de Kerk had opgelegd over huwelijken en geboortes? Phaedra Vanoppen ging op zoek …

De Pater Sangerskring, die de lezing organiseert, zal het programma starten om 0.00 uur in Kasteel Wurfeld.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *