Kerkhoven in Bocholt klaar voor Allerheiligen

De groendienst van de gemeente Bocholt heeft de voorbije dagen hard gewerkt om de kerkhoven in orde te brengen voor het komende allerheiligenfeest. Overal werd er gesnoeid en gemaaid en werden de herfstbladeren zo goed al mogelijk verwijderd. In Bocholt en Kaulille kwamen enkele nieuwe herdenkingszuilen te staan.

De voorbije maanden is oudste gedeelte van het kerkhof in Bocholt ontgraven. De technische dienst van de gemeente heeft de afgelopen maand dit vrijgekomen stuk heraangelegd. Het is nu klaar om in gebruik genomen te worden. Lokale kunstenaar Albert Vaesen zorgde voor gepaste ornamenten.

Schepen van openbare werken Jos Claessens: “Op het vrijgekomen gedeelte legde de gemeentelijke technische dienst nieuwe paden, een nieuwe strooiweide en een nieuwe sterrenweide aan. Bovendien zijn er drie herdenkingszuilen geplaatst aan het graf waar de stoffelijke resten van de opgegraven overledenen, die niet herbegraven werden, zijn gelegd. Op deze zuilen staan de namen van deze overledenen. Dit perk zal ook dienst doen als strooiweide. Tenslotte zijn er kunstwerken geplaatst op de sterrenweides, gedenkplaatsen voor doodgeboren kindjes, zowel in Bocholt als in Kaulille. Rond de strooiweide en de sterrenweide en tussen de nieuwe paden van het urnenveld komen er nog heggen. De rest zal voorlopig met gras worden ingezaaid. Op deze manier kunnen we op het kerkhof van Bocholt weer zeker tien jaar zonder problemen verder.”

De kunstwerken aan de strooiweide en sterrenweides in Bocholt en Kaulille zijn van de hand van kunstenaar Albert Vaesen uit Kaulille. Hij plaatste in het kader van de onlangs geopende kunstroute al een herdenkingsbeeld op het kerkhof van Bocholt. Nu wilde hij iets totaal anders creëren. Albert Vaesen: “Voor de sterrenweides gebruikte ik het symbool van een vlinder die langzaam de hoogte in fladdert. Voor elk kindje zal er kris kras op de weide een ster geplaatst worden, met de voornaam van het kind.”

“Voor de herdenkingszuilen ging ik uit van eenvoud. Er moesten veel namen op komen te staan en het mocht zeker niet te druk worden. Ik koos voor driehoekige zuilen zodat de uitgestoken namen leesbaar zouden blijven. Op de centrale zuil staan onderaan een man en vrouw afgebeeld. Uit hun bustes groeit een rozenrank. De bloemen stellen de liefde voor. De doornen symboliseren de pijn die men in het leven soms jammer genoeg moet ervaren. Maar boven aan de zuil gaat de rank over in een duif. Deze duif stelt de rust en vrede voor, die met de dood gepaard gaan.” aldus nog Albert.

De Technische Dienst van de gemeente Bocholt zal op 1 december starten met het verwijderen van de uitgebloeide bloemen op alle kerkhoven. Let op: ook de potjes, vazen en flessen die achter de graven staan, worden opgeruimd. Wie deze bloemen of potten wil bewaren, kan ze dus best vóór 1 december van het graf halen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *