Aldenborgh winnaar Erfgoedprijs 2018

stadhuis gemeentehuis weert

De Erfgoedprijs van de gemeente Weert gaat dit jaar naar de Aldenborgh, de plaats van de oudste vesting van de heren van Horne in Weert. Deze nominatie kreeg de meeste stemmen. Daarnaast is een theaterbon uitgereikt aan Marian van Tuel, die de beste motivatie schreef. De Erfgoedprijs Weert is op vrijdag 26 oktober uitgereikt door wethouder Wendy van Eijk. Het thema van dit jaar is ‘Erfenis van Van Horne’. De gemeente Weert organiseert de Erfgoedprijs in samenwerking met het Bibliocenter.

De Erfgoedprijs werd voor de vijfde keer uitgereikt. Er waren meer dan 250 stemmen, die goed en uitgebreid gemotiveerd waren. Daarmee is het doel van de Erfgoedprijs – mensen aan het denken zetten over ons erfgoed – goed geslaagd.

De Aldenborgh is de ‘wieg van Weert’. Hier was het eerste versterkte gebouw van de heren van Horne in Weert. Later werd dit het bestuurscentrum van de regio. Van de huidige gebouwen is de Paterskerk de grafkapel van de familie Van Horne. Dit gebouw heeft een hedendaagse functie gekregen als evenementenlocatie.

De Aldenborgh krijgt een blijvend aandenken in de vorm van een gekalligrafeerde oorkonde. Belangrijker is de aandacht die de winnaar krijgt. Zo is de Aldenborgh een heel jaar op de Facebookpagina Erfgoed in Weert te zien en krijgen ze daar volop ruimte.

De beste motivatie werd ingezonden door Marian van Tuel. Zij heeft het fundament van Schoolstraat 14 genomineerd voor de Erfgoedprijs. Haar motivatie sprong er tussenuit.

Bij de bouw van het woonhuis zijn restanten van de Nijenborgh aan de Biest gebruikt. Kasteel de Nijenborgh aan de Biest, één van de verblijfplaatsen van de bekende familie Van Horne, werd in de 18e eeuw zwaar getroffen door vijandelijk vuur. Op de fundamenten werd ruim een eeuw later een groot herenhuis gebouwd. Van het oorspronkelijke kasteel zijn de onderstukken van de buitenmuren, resten van een waterput op de binnenplaats en delen van torens nog aanwezig. Restanten van de Nijenborgh zijn dus ook gebruikt in het woonhuis. Daarmee staat het pand symbool voor erfgoededucatie, omdat het de brug legt tussen vroeger en nu slaat. Die verbinding is belangrijk: erfgoed speelt een grote rol in het begrijpen van ons verleden.

Met de winnende motivatie verdient Marian een theaterbon voor een voorstelling naar eigen keuze.

De Erfgoedprijs wordt elk jaar uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. Dit zijn herinneringen van onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten. Dit jaar is het thema van de Erfgoedprijs ‘Erfenis van Van Horne’. Dat is bewust gekozen, omdat 2018 in Weert het Van Hornejaar is. Het is dit jaar namelijk 450 jaar geleden dat Philips de Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert, werd terechtgesteld. Deze gebeurtenis was de opmaat voor de 80-jarige oorlog en een zelfstandig Nederland. De familie Van Horne heeft een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van Weert vanaf de 14e eeuw. Dat is terug te zien in het culturele erfgoed van Weert.

Van Horne stond deze maand ook centraal in de nationale Maand van de Geschiedenis, met tal van activiteiten in Weert. De uitreiking van de Erfgoedprijs is in Weert de afsluiting van deze Maand van de Geschiedenis. Wel loopt de expositie ‘Graaf in Opstand’ nog door. Deze expositie kunt u tot en met zaterdag 29 december bezichtigen in het Bibliocenter, Wilhelminasingel 250.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *