Geen zonnepark in buitengebied Stramproy

De gemeente Weert werkt niet mee aan een verzoek tot de bouw van een zonnepark aan de Bergerothweg-Kruisstraat in het buitengebied van Stramproy. Initiatiefnemers hebben een plan ontwikkeld om op deze plek in het buitengebied, waar oorspronkelijk een drietal woningen gebouwd zouden worden, een groter zonnepark te bouwen.

Uitgangspunt van het beleid van Weert is dat voor projecten als een zonnepark geen agrarische grond wordt opgeofferd. In het buitengebied grenzend aan het stedelijk gebied kunnen zonnepanelen wel worden toegestaan indien deze één geheel vormen met en grenzen aan de opstelling van panelen binnen het stedelijk gebied. Volgens B en W van wordt voldoet de gedachte locatie niet aan deze uitgangspunten. Zo grenst de plek waar het zonnepark moest komen. niet aan het stedelijk gebied. De kortste afstand tot de kern Stramproy bedraagt ongeveer 450 m. Daarmee wordt niet voldaan aan de uitgangspunten zoals die zijn vastgelegd in de structuurvisie voor Weert waarin wordt bepaald dat bij voorkeur de ontwikkeling van zonneparken gekoppeld blijft aan de stedelijke omgeving.

Bij een, grootschalige, opstelling van zonnepanelen in het buitengebied kan bovendien het groene karakter van het landelijk gebied ingrijpend veranderen evenals het beeld van de horizon en het gevoel van ruimte. Dat raakt het belang van toerisme en recreatie. “Ook redenerend vanuit het behoud van de voedselproductiefunctie van de landbouw hebben opstellingen van zonneparken in landelijk gebied, ‘in het weiland’, niet de voorkeur”, schrijven B en W in hun besluit geen medewerking aan het plan te geven.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *