Hamont-Achel herdenkt de 'Groote Oorlog'

In november herdenken we traditioneel allen die geleden en gestreden hebben in de twee wereldoorlogen. Dit jaar is het exact een eeuw geleden dat WOI op z’n einde liep. Er staan daarom de komende in Hamont-Achel weken heel wat activiteiten op het programma die hier specifieke aandacht voor hebben.

“Samen met verschillende erfgoedpartners en diverse verenigingen in ons stadje staan we jaarlijks stil bij deze zwarte bladzijden uit onze geschiedenis”, vertelt schepen van Erfgoed en Monumenten Guy Joosten. “We mogen nooit vergeten wat er toen in onze regionen is gebeurd. Enerzijds uit respect voor de slachtoffers, anderzijds als les voor de toekomst. Het is belangrijk om dit door te geven van generatie op generatie en zo kinderen en jongeren te betrekken in dit verhaal. Zo vond er begin oktober nog een mooie plantactie plaats in het kader van ‘De Doodendraad Leeft’ en woonden 200 leerlingen van WICO Campus Salvator een schoolvoorstelling rond het thema ‘oorlog’ bij. Ook de komende periode staan er heel wat activiteiten omtrent de Wereldoorlogen gepland.”

Samen met de ‘Werkgroep voor Oorlogsherdenkingen RAF Memorial’ nodigt het stadsbestuur alle inwoners uit op de jaarlijkse herdenkingsvieringen. Zo vindt er op zondag 4 november in de Sint-Laurentiuskerk te Hamont om 09.00 uur een hoogmis plaats met aansluitend een kort herdenkingsmoment met bloemenkransneerlegging. Op zondag 11 november start om 09.30 uur de eucharistieviering in de Sint-Monulphus en Gondulphuskerk te Achel, waarna er een bloemenhulde doorgaat aan het standbeeld waarbij ook de Hamont-Achelse jeugd hulde brengt aan de slachtoffers.

Koninklijke Fanfare Kempenbloei eert de 100ste verjaardag van Wapenstilstand op 10 november met een concert in het Michielshof. Het militaire fanfareorkest Bereden Wapens treedt hen daarin bij. In de kerk van Achel vindt er diezelfde avond ook een herdenkingsconcert plaats van de Achelse Orgelvrienden die in hun voordracht bijgestaan worden door het gemengd koor Concinite uit Overpelt. Voor een lezing over de Eerste Wereldoorlog moet je op 14 november in Cinema Walburg zijn. Stijn Meuris neemt je dan mee langs onder andere de dodendraad en de kluis in Achel.

Na WOI keerden de Duitse soldaten terug naar hun heimat. Hiervoor maakten ze massaal gebruik van de treinverbinding Antwerpen-Mönchengladbach. Omdat ze moesten wachten op toestemming van Nederland om door te mogen reizen, stonden er op 18 november 1918 heel wat treinen aan het station van Hamont. ’s Avonds laat vond er een grote ontploffing plaats. Meer dan 100 Duitse soldaten kwamen er om het leven. Om deze ramp te herdenken, vindt er op zondag 18 november om 11.00 uur een herdenkingsmoment plaats in het station van Hamont. Er wordt dan ook een vredesboom geplant. ’s Avonds organiseert de Geschied- en Heemkundige kring de Goede Stede Hamont in Cinema Walburg de vertoning van Grensgeval. Een uitzonderlijke film-documentaire naar aanleiding van deze treinontploffing.

Voor wie graag nog meer geschiedenis opsnuift, is er ook nog de tentoonstelling ‘Einde WOI en treinontploffing te Hamont’ in de Achelse Kluis. Deze liep tot en met zondag 28 oktober, maar gaat opnieuw open van 6 april tot en met 26 mei 2019.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.