Presentatie stripboek Willem van Heythuysen

Op 18 oktober 2018 vindt om 19.30 uur bij brasserie/hotel Antje van de Statie de presentatie plaats van een stripboek over Willem van Heythuysen. De organisatie ligt in handen van de Aldenborgh en de toegang is gratis.

Willem van Heythuysen werd rond 1585 geboren in Weert. Al op jonge leeftijd verhuisde hij naar Haarlem, een centrum van textielnijverheid. Hij was de spil in een netwerk van Weertenaren die ook hun heil in Haarlem hadden gezocht.

In Haarlem maakte hij fortuin in de internationale lakenhandel. Hij werd een van de rijkste burgers van die stad. Die rijkdom wilde hij ook tonen. Zo gaf hij twee maal aan Frans Hals opdracht een portret van hem te schilderen. Een van die portretten, geschilderd omstreeks 1625, bevindt zich normaliter in de Alte Pinakothek te München. Afgelopen voorjaar was dit manshoge portret in het Rijksmuseum te bewonderen in het kader van tentoonstelling High Society, Vier Eeuwen Glamour.

Met gelden uit de nalatenschap van Willem van Heythuysen werden twee hofjes gesticht: een in Weert en een in Haarlem. Het Weerter hofje is helaas verdwenen. Het Hofje van Heythuysen te Haarlem nabij de Haarlemmerhout bestaat echter nog steeds. Het wordt al ruim 350 jaar beheerd en bewoond volgens een “sociale huur” formule.

De beheerders, regenten, van het Haarlems hofje hebben het initiatief genomen om een stripboek over Willem van Heythuysen te laten maken. De bedoeling daarvan is om meer bekendheid te geven aan het fenomeen hofje en in het bijzonder aan de historische figuur van Willem van Heythuysen. De tekeningen in het stripboek zijn van de hand van Eric Coolen en de teksten zijn van Eva Maria de Wit. Het boek bevat ook een tiental inhoudelijke bijdragen van verschillende auteurs onder andere van dr. Pieter Biesboer, oud-conservator van het Frans Hals Museum en Aldenborgh-lid drs. Erik Werps.

Tijdens de presentatie zal een toelichting worden gegeven door Gonda Koster, regentes van het Hofje van Heythuysen. Het hofje is opdrachtgever van het stripboek. Mevrouw Koster zal ons onder meer vertellen waarom de regenten deze opdracht hebben geven.

Drs. Erik Werps, bij velen bekend als gedreven onderzoeker naar de geschiedenis en achtergronden van de Rogstekers, zal in zijn presentatie een profiel van de persoon Willem van Heythuysen schilderen. Daarbij zal hij ook aandacht besteden aan het onderzoek van ons helaas overleden lid drs. Jacques Verstraelen naar de ouders en grootouders van Willem.

De presentatie zal muzikaal worden omlijst met een optreden van het Ampzing genootschap uit Haarlem. Dit gezelschap brengt Nederlandstalige liederen met soms amusante teksten, onder andere betrekking hebbend op de tijd van Willem van Heythuysen. Misschien dat er ook een lied aan Antje gewijd zal worden. www.ampzing.nl

Tijdens de presentatie zal het eerste Weerter exemplaar van het stripboek worden aangeboden aan en in ontvangstgenomen worden door de wethouder van cultuur van de gemeente Weert, drs. Geert Gabriëls.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *