Verwaarloosde Ouzier verpest kasteelomgeving

De vijf kunst- en heemkringen van Dilsen-Stokkem hebben een gezamenlijke brief gericht aan het stadsbestuur en alle politieke partijen. In hun schrijven benadrukken ze het gebrek aan interesse voor hun werk dat volledig op vrijwilligers steunt.

De vijf kringen maken zich zeer veel zorgen over het onderhoud van de artistieke beeldjes en monumenten die de kringen in hun dorpskernen geplaatst hebben. De kunstkring zet bovenaan haar klachtenlijst de verloederde toestand van de slotgracht de Ouzier, ooit een idyllisch water, dat in het verleden een belangrijke rol speelde in de verdediging van de burcht Carolinaberg en de stad.

Vele jaren heeft men alle rioolwater naar de Ouzier afgevoerd. Een dikke laag modder en rottende dier- en plantenresten hebben de bodem bedekt. Het droge weer van de laatste maanden heeft het water doen zakken, waardoor de verpestende vuiligheid aan de oppervlakte komt. Vanaf het enkele jaren geleden gebouwde wandelbruggetje, erg romantisch evenwel, is het geen mooi zicht. Een ander hekel punt zijn de kazematten onder de stadswal.

In de aanloop naar de verkiezingen heeft de kunstkring een schrijven gericht aan het stadsbestuur. “Het lijkt”, zo zei een kringlid. “dat we als roependen in de woestijn ronddolen.” Niet alleen de leden van de vijf kringen ergeren zich aan het verwaarlozen van het patrimonium, maar ook wandelaars die hier dagelijks passeren, hebben slechts één woord: “Schandalig.”

De bewoners van rond de Ouzier weten van de verpestende vuiligheid mee te spreken. Er is maar één oplossing, nl. het volledig zuiveren van de stadsgracht.

Foto: Jean Pierre Yzermans

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.