Schrijfsel 33: Met spetters en knallen wordt het nieuwe jaar traditiegetrouw ingeschoten

vuurwerk

Met spetters en knallen wordt het nieuwe jaar traditiegetrouw ingeschoten. Een ‘Ooooh’- en ‘Aaaah’-gehalte om U tegen te zeggen. Het hoort erbij, vinden we. Maar onze dieren genieten er minder hard van (hoewel ik mijn kippen en dwerghamster nog niet heb horen klagen). Daar heeft de SP van Weert een oplossing op gevonden: vuurwerkvrije zones.

Prachtig initiatief?
Ikzelf ben geen vuurwerkfanaat. Het is leuk om ernaar te kijken. Met een glas bubbels in de hand en een (wat) beschonken kop, overdreven hard ‘Oooooh’ roepen. Vooral als er een vuurpijl niet zo mooi is als waarvoor men betaalde, kan ik genieten (niet mijn geld, heerlijk). Maar ik zie ook elk jaar bange paarden, hoor over angstige honden en weggelopen koeien. Dieren kunnen er niet zo goed tegen, blijkt.

Vroeger, in mijn jonge tijd, leek dat probleem nog niet te bestaan. Konden dieren toen meer verdragen? Of kunnen wij onze dieren nu beter begrijpen? Misschien is het vuurwerk luider geworden? Ik heb er geen idee van…

Gelukkig heeft de gemeente Weert dus een oplossing gevonden: een proefproject waarbij het vuurwerk in sommige zones niet afgestoken mag worden. Ik probeer me er iets bij voor te stellen, glimlach op het gezicht.

Even naar de eigenschappen van vuurwerk: vuurwerk is een soort projectiel dat je, met het risico dat je een paar vingers armer wordt, afsteekt en laat vliegen. Waar het naartoe vliegt, weet niemand. Boven in de lucht ontploft het met de mooiste kleuren en een heuse knal.

Zo gaat het, meestal toch. Uiteraard zijn er uitzonderingen… de ‘schrabber’ die alleen voor een harde knal zorgt, bijvoorbeeld. In het slechtste geval zorgt die ook voor een ontplofte brievenbus of, zoals ik ooit een klasgenoot hoorde vertellen, een ontplofte kip. Ik heb me er nooit iets bij willen voorstellen hoe de schrabber in die kip terechtgekomen is… Maar ze was na de knal dood, naar het schijnt. Schrabbers zijn dus ook slecht voor dieren.

Terug naar het begin: Weert, zones zonder vuurwerk… Ik stel me de vraag: hoe dan? Hoe kan je een vuurpijl een bepaalde zone laten ontwijken? Staan er wegwijzers, verbodsborden?

Hangt er een politieagent in de lucht om het verkeer te regelen? Er zou heel wat bedrijvigheid zijn in de lucht, lijkt me wel een mooi zicht. Ook in het politiekantoor: op de dienstregeling zou er, naast de uren waarop de agenten moeten werken, ook staan welke agenten ‘van de grond’ moeten om het vuurwerk de weg te wijzen.

Laten we ervan uitgaan dat de mensen van Weert een geweldige oplossing hebben gevonden, dat het vuurwerk écht maar in een bepaalde zone blijft. Dan rest mij nog één vraag: komen er geluidsmuren? Een decibelmeter waardoor elk stuk vuurwerk dat te luid ontploft is een boete bezorgd?

Hoe dan ook: het zal weer knallen met Oud op Nieuw, een beetje minder luid, maar knallen zal het.

Ik wens de SP van Weert veel succes met de uitwerking van het idee.

Tot volgende week, voor weer een nieuw schrijfsel.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *