De Snep stelt 1.040 vogels te kijk

De vogeltentoonstelling, een organisatie van de kring De Snep Stokkem in zaal Campus de Meander, was een grote meevaller. Vijfenvijftig ornithologen brachten er 1.040 vogels samen, welke vooraf door de jury beoordeeld werden en nadien twee dagen te kijk gesteld werden.

De Snep Stokkem is een bloeiende vereniging. Ze is de nog enige actieve Maaslandse vogelclub en tevens de derde grootste van de provincie. Het waren de Europese varianten die de meerderheid vormden en zijn daarbij allemaal diertjes die in volières gekweekt worden.

De vogel die de meeste aandacht kreeg, de blikvanger, was een hop. Voor de eerste maal aanwezig in Stokkem. De grote interesse voor de vogel, die uiteraard ook het meest bekijks had, is begrijpelijk. De naam alleen al maakte de aanwezigen nieuwsgierig. Een kenner wist te vertellen dat dit gevleugelde diertje in hopvelden waar te nemen is.

Tijdens de opening werd erop gewezen dat ornithologen als hobbyisten de vogelstand in evenwicht houden.

De Snep Stokkem heeft wind in de zeilen. Met 64 leden mogen ze aannemen dat de toekomst verzekerd is. Heuglijk klinkt de vaststelling dat de liefde voor vogels niet uitgedoofd is, ook niet bij jongeren. Zopas sloten vier jeugdige liefhebbers aan. Zij kunnen altijd te rade gaan bij Lambert Hermans, een veteraan die al meer dan een halve eeuw aangesloten is. Zijn specialiteit is het kweken van goudvinken en putters.

Zoals bij iedere tentoonstelling krijgen de vogels een beoordeling. In elke reeks wordt een kampioen aangeduid. De titel van algemeen kampioen wordt berekend met de zes best beoordeelde vogels. De hoofdprijs ‘Expo kampioen’ ging naar Chris Gerits uit Opglabbeek.

Foto: Jean Pierre Yzermans

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *